Verpleegkundigen UZ Brussel: ‘We zijn moe en boos’

© PhotoNews

“De verpleegkundigen, ondertussen al geroutineerd in het schrappen van hun verlof, doen wat van hen verwacht wordt: zorg verlenen naar best vermogen. De fysieke en mentale vermoeidheid die op de schouders weegt proberen ze te negeren. De verpleegkundigen, zij zwoegen voort”, zo klinkt het in een open brief die het zorgpersoneel van Intensieve Zorg UZ Brussel heeft geschreven.

In de open brief beschrijven de zorgverleners hoe de verschillende coronagolven voor hen zijn verlopen. Daarin moesten ze telkens alles van zichzelf geven, overuren doen en vakantiedagen uitstellen. Ook tijdens de momenten wanneer er minder coronapatiënten in het ziekenhuis belandden, moest het personeel blijven verder zwoegen om de niet-covid zorg die was uitgesteld in te halen.

“Hoe moeten en kunnen wij als verpleegkundigen nu nog verder zwoegen? De grens van het redelijke is al lang overschreden”, schrijven ze. De zorgverleners van UZ Brussel zien nu opnieuw een vermeerdering van het aantal coronapatiënten, voornamelijk zij die niet gevaccineerd zijn.

Loonsverhoging

Daarbovenop klaagt het personeel over het nieuwe loonsysteem dat voor een loonsverhoging zorgt bij de meerderheid van de werknemers. Die loonsverhoging wordt bijvoorbeeld toegepast op pas afgestudeerde verpleegkundigen, maar voor meer ervaren verpleegkundigen maakt het geen verschil.

“Verpleegkundigen op gespecialiseerde afdelingen zoals spoedgevallen en intensieve zorg zijn verbolgen en voelen zich niet gewaardeerd voor al hun geleverde inspanningen door deze manier van verlonen. En dit terwijl ze een belangrijke spil zijn in de gezondheidszorg en de coronapandemie in het bijzonder.”

“Wij zijn moe en boos. Dit moet stoppen”, concluderen ze.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?