‘Verplichte sterilisatie voor huiskatten vanaf 2018’

Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) pleitte al in 2014 voor een verplichte sterilisatie van huiskatten. Maar vandaag is er nog steeds geen wetgeving, klaagt Vlaams Belang aan. Debaets zegt dat de regering donderdag beslist over een verplichte sterilisatie.

Hoewel het aantal opgevangen katten in Brusselse asielen de afgelopen vier jaar daalde met zestien procent, zitten de opvangcentra in onze hoofdstad nog altijd overvol. Gevolg: elk jaar worden honderden dieren geëuthanaseerd.

Twee jaar geleden liet Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) al weten werk te zullen maken van een verplichte sterilisatie voor, maar daar is voorlopig nog maar weinig van te merken.

‘Waar blijft dat sterilisatieplan?’
Voor Vlaams Belang is het tijd dat er schot in de zaak komt. “Waar blijft dat algemene sterilisatieplan voor katten?”, vraagt fractievoorzitter in het Brussels parlement Dominiek Lootens zich af.

“Sommige gemeenten hebben ondertussen al zelf maatregelen genomen (zo krijgen Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde wel subsidies van Debaets om particulieren te stimuleren hun katten te steriliseren, red.), maar het is tijd dat er een concreet en algemeen sterilisatieplan wordt uitgewerkt voor Brussel.”

Ook bij dierenrechtenorganisatie Gaia wordt aan de alarmbel getrokken. “Het is schrijnend om vast te stellen dat van de 2866 katten die vorig jaar in de verschillende Brusselse asielen werden binnengebracht, er 1422 werden gedood. Dat is bijna de helft en dat kan zo niet verder. Het is vijf voor twaalf”, zo stelt woordvoerster Ann De Greef pijnlijk vast.

Debaets: ‘Komende donderdag valt beslissing’
Maar staatssecretaris Debaets zegt dat de sterilisatie vanaf 2018 verplicht zal zijn. “Komende donderdag neemt de regering hierover een beslissing.”

“Normaal gezien zou vanaf januari volgend jaar de sterilisatie verplicht moeten zijn. Daarbij zal er waarschijnlijk een overgangstermijn worden ingelast van zes maanden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?