Céline Fremault (CDH)
© PhotoNews | Céline Fremault (CDH) noemt de uitspraak "hoopgevend."

De beslissing van een vrederechter om een verhuurder van een woning in slechte staat te dwingen de huurprijs naar beneden te halen, ontlokt positieve reacties. In de eerste plaats bij voorvechters van redelijke huurprijzen. “In Brussel betaal je meer voor een slechte woning."

De vzw Loyers Négociés reageert verheugd op de beslissing van een vrederechter in Sint-Gillis. Die verplichtte eigenaars van een woning in slechte staat om de huurprijs te verminderen met 150 euro. “Het is een innoverende uitspraak”, zegt Thibaud de Menten. “Redelijke huurprijzen zouden een evidentie moeten zijn en dit idee vindt nu ingang in de wereld van justitie.”

Volgens de vzw is er een groot probleem met te hoge huurprijzen. “De meeste eigenaars zijn redelijk, vooral als het gaat om duurdere of gemiddelde woningen. We stellen echter vast dat er een probleem is bij de slechte woningen. De vraag naar betaalbare woningen is dermate groot dat sommige eigenaars huurprijzen vragen die niet in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning.”

De stelling wordt ondersteund door cijfers van het observatorium voor de huurprijzen. Daaruit blijkt dat de huurprijs van een appartement met 1, 2 of 3 kamers in slechte staat gemiddeld hoger ligt dan van gelijkaardige woningen in … gemiddelde staat. De woningen in slechte staat vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van het totaal, oftewel ongeveer 30.000 eenheden.

De situatie is vooral problematisch voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld mensen die naast een laag inkomen ook te maken hebben met discriminatie omwille van hun afkomst. Bij gebrek aan alternatieven zijn zij geneigd buitenproportionele huurgelden op te hoesten om toch een onderkomen te vinden.

Manoeuvreerruimte

Om het probleem ten gronde aan te pakken moeten er veel meer bescheiden woningen gebouwd worden, volgens de vzw niet minder dan 50.000 stuks. “De uitspraak is ook een signaal naar eigenaars en ontwikkelaars om te investeren in de renovatie van verouderde woningen of nieuwbouw met een bescheiden afwerkingsniveau dat betaalbaar is voor mensen met een beperkt inkomen.”

Ook aftreden minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) reageert positief. In de krant La Capitale noemt ze de uitspraak “hoopgevend.” Fremault publiceerde begin vorig jaar richtprijzen voor huurwoningen. “Het geeft mensen een referentie en biedt een bijkomend baken voor rechters, maar die behouden wel een manoeuvreerruimte om het geval per geval te bekijken.”

Eigenaars

De uitspraak kan mogelijk wel tot ongerustheid leiden bij sommige verhuurders. Eigenaarsverenigingen reageren evenwel uiteenlopend. Olivier Hamal, voorzitter van het nationaal eigenaarssyndicaat, ziet geen graten in de beslissing van de vrederechter. Die bewijst volgens hem dat er geen striktere regels nodig zijn om de uitwassen van de huurmarkt aan te pakken. Het rooster van huurprijzen moet dus indicatief blijven. "Het moet geval per geval bekeken worden", klinkt het. "Het rooster kan ook in de andere richting werken want er zijn ook eigenaars die onder de prijs verhuren."

Katelijne D'Hauwers van de Verenigde Eigenaars ziet wel een probleem. "Natuurlijk moeten huurders kunnen afdwingen dat de verhuurde woning in goede staat verkeert, maar de huurprijs gaan verlagen en dan zeker retro-actief is een stap te ver", zegt ze voor de camera van Bruzz. "De huurprijs is overeengekomen tussen twee partijen en moet ten allen tijden gerespecteerd worden. Als eigenaars de zekerheid over hun huurinkomsten verliezen riskeren we dat ze hun pand van de huurmarkt halen, wat dan weer tot een stijging van de huurprijzen kan leiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni