vastgoed immo te koop huizenprijzen te huur appartement woningprijs huurprijs

| Een vrederechter in Sint-Gillis beval een eigenaar om de huurprijs te verlagen.

Vrederechter verplicht eigenaar om huurprijs te verlagen met 150 euro

LV
© BRUZZ
27/06/2019

In Sint-Gillis heeft een vrederechter zich gebaseerd op de richthuurprijzen van het Brussels Gewest om de huur van een appartement te verlagen met 150 euro. Het gaat om een juridische primeur.

Opmerkelijke ontknoping van een geschil tussen eigenaar en huurder in Sint-Gillis. De verhuurders waren naar de vrederechter gestapt om een uitzetting te eisen, maar die laatste gaf gehoor aan de vraag van de huurders en beval de eigenaar om de huur te verlagen van 650 tot 500 euro. Dat schrijft La Capitale en is bevestigd aan BRUZZ.

De beslissing dateert al van 15 januari, maar raakt nu pas bekend. “Het was uitkijken of de eigenaar de beslissing nog zou aanvechten, maar dat is niet gebeurd. Dus is de uitspraak nu definitief”, zegt Thibaud de Menten van de vzw Loyers Négociés.

De inzet was een appartement van 64 vierkante meter met één slaapkamer. De woning verkeert al jaren in slechte staat. “De problemen tussen de eigenaar en de huurders sleepten al lang aan”, klinkt het. “Er waren problemen met de verwarming en een deel van het plafond is ingestort door een waterlek.”

Na verschillende vaststellingen dat de woonst niet in orde is met de huisvestingscode beslisten de bewoners om niet langer de huur te betalen. Wanneer de eigenaars uiteindelijk beslissen om het appartement te renoveren, vragen ze de huurders om de woning binnen de zes maanden te verlaten. Binnen die termijn vonden zij evenwel geen nieuw onderkomen. Daarop stapten de eigenaars naar de vrederechter om de achterstallige huurgelden te innen en een bevel tot uitzetting te vragen.

Niet-bindend

De vrederechter ging daar echter niet in mee en gaf de huurders gelijk. Die pleitten, gesteund door een advocate en de vzw Loyers Négociés, dat de huur te hoog was voor het comfort van de woning. De vrederechter beval een verlaging van de huur en verplichtte de eigenaars om het verschil terug te betalen sinds het begin van het contract in 2013, goed voor ruim 4.000 euro. Ze baseerde zich daarvoor op het rooster van huurprijzen dat sinds begin 2018 bestaat.

Volgens dat rooster zou de correcte huurprijs voor de woning in kwestie tussen 381 en 495 euro moeten bedragen. Nog minder dus dan de opgelegde huurprijs van 500 euro. Toch is de beslissing opvallend omdat het normaal over richtprijzen gaat, niet-bindend dus. De vrederechter beroept zich onder meer op de brede consensus in het Brussels Parlement en bij het middenveld voor redelijke huurprijzen om de verlaging af te dwingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , huurprijzen , rooster huurprijzen , richtprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni