20220110 Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS.)

Vervoort ontstemd dat gevangenis Sint-Gillis langer openblijft

© Belga
07/02/2022

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert ontstemd op de aankondiging dat de gevangenis van Sint-Gillis ook na de opening van die in Haren deels open zal blijven. "Er is altijd afgesproken dat de gevangenis van Haren die in Vorst en Sint-Gillis zou vervangen, niet dat ze samen zouden blijven bestaan. En dan er is er nog de slechte staat van de gevangenis van Sint-Gillis," aldus Vervoort, via zijn woordvoerster.

"Ik wil daarom dat men mij uitlegt wat deze beslissing rechtvaardigt en dat ons de verzekering wordt gegeven dat de intentie op lange termijn ongewijzigd blijft," vervolgt de Brusselse regeringsleider. Hij voegt eraan toe verbaasd te zijn dat hij het nieuws over de toekomst van de gevangenissen moet vernemen via de media.

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kondigde maandag aan dat er dit en volgend jaar meer dan 800 extra plaatsen gecreëerd worden in de Belgische gevangenissen, transitiehuizen en detentiehuizen, waarvan minstens 300 in de gevangenissen van Sint-Gillis en Dendermonde. Daarvoor wordt de gevangenis van Sint-Gillis nog drie jaar en de oude gevangenis van Dendermonde nog vijf jaar gedeeltelijk benut. Zo worden respectievelijk 200 en 100 plaatsen behouden.

'Onduidelijkheid'

Vervoort drong vrijdag nog aan op duidelijkheid van het federale niveau over de toekomst van de gevangenissites van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael: "De deadlines van het federale niveau naderen met grote passen en we moeten vaststellen dat we in het vage blijven. Ik kan dat enkel betreuren, we hebben het immers over sites die in het hart van de Brusselse wijken liggen. We vragen duidelijkheid en sterke engagementen over het feit dat we het openbaar karakter kunnen beschermen."

Ook de gemeenten Vorst en Sint-Gillis klaagden het gebrek aan duidelijkheid aan, terwijl aangekondigd was dat de gedetineerden van de Brusselse instellingen in het najaar naar de nieuwe gevangenis van Haren zouden verhuizen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni