Kinderopvang Brussel
© Eric Laureys | Kinderopvang Brussel

VGC creëert 177 extra Brusselse kinderopvangplaatsen

© Belga
30/06/2022

Het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft donderdag beslist om in de komende twee jaar 177 extra kinderopvangplaatsen te creëren in het Brussels gewest. De nieuwe kinderopvangplaatsen komen erbij in Anderlecht, Molenbeek en Brussel-stad.

De VGC wil blijven investeren in de nood aan betaalbare kinderopvang. Tussen oktober 2022 en september 2024 zorgt het voor extra kinderopvangplaatsen in bestaande onderwijsinfrastructuur die de VGC zelf gebouwd heeft. Op campus Ulens in Molenbeek komen er 64 plaatsen bij vanaf oktober 2022, Pacheco in Brussel krijgt 19 extra plaatsen vanaf december 2022, nog in Molenbeek komen er binnen het project Ekla 45 plaatsen bij vanaf december 2023 en tot slot openen 49 nieuwe kinderopvangplaatsen in september 2024 op de site Walcourt in Anderlecht.

"Door kinderdagverblijven te bouwen op een onderwijscampus zorgen we voor een warme overgang van de kinderopvang naar de kleuterschool. Zo bieden wij onze jongste ketjes continuïteit in zorg én leren," zegt Brussels minister en VGC-collegelid Sven Gatz (Open Vld).

5 miljoen euro

De VGC zorgt met deze uitbreidingen voor een bijkomende investering van 5 miljoen euro, verspreid over de jaren 2022 tot 2025. Een investering die nodig is, want vandaag kan het Lokaal Loket Kinderopvang slechts de helft van de kinderopvangvragen in Brussel opvolgen.

"Betaalbare kinderopvang is een cruciale hefboom voor de ontwikkeling van kinderen en voor de sociale en economische situatie van Brusselse gezinnen. Omdat de nood hoog is, zal de VGC de capaciteit van de kinderopvang met inkomenstarief verder uitbreiden," besluit Brussels minister en VGC-collegelid Elke Van den Brandt (Groen).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie