VGC-griffier Buyle: ‘Brusselgevoel is legitiem’

© Bart Dewaele

Het toenemende Brusselgevoel dat bij de inwoners van de stad leeft, moet ingebed in een verstandige dialoog met Vlaanderen. Dat zegt Daniel Buyle, griffier van de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Buyle tempert zo zijn eerdere uitspraken dat de vorming van een Brusselse identiteit heilloos zou zijn.

Buyle had eerder hard uitgehaald naar het loslaten van de Vlaamse gemeenschapsvorming door de Vlaams-Brusselse politici.

“Je hoort pleidooien voor de vorming van een Brusselse gemeenschap met een Brusselse identiteit, voor tweetalige lijsten voor het Brussels regionaal parlement, voor het overhevelen van gemeenschapsbevoegdheden als onderwijs en cultuur naar het Brussels gewest, enzovoort. Dergelijke pleidooien zijn niet alleen heilloos voor de Vlamingen in Brussel, ze kunnen op termijn ook leiden naar politieke zelfmoord.” Dat zei Buyle in februari nog op een receptie van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

Te gast in het tvbrussel-programma Bernolet is Buyle milder gestemd. “Ik blijf het een gevaarlijke evolutie vinden om van een Brusselse identiteit te spreken”, zegt hij. “We hebben hier veel kunnen uitbouwen, zoals de gemeenschapscentra en het onderwijs, dankzij de Vlaamse gemeenschap.”

Maar volgens Buyle is er wel degelijk een legitiem Brussel-gevoel bij de inwoners van de stad. “Het is nu de zaak om dat in te bedden in een verstandige en goede band met Vlaanderen.”

Buyle vindt ook dat er beperkt meertalig onderwijs kan komen. “Dat  bestaat de facto al in het Nederlandstalig onderwijs, waar veel aandacht gaat naar andere talen”, zegt hij. “Er kan geëxperimenteerd met immersieklassen of nog meer aandacht te geven aan andere talen. Tweetalig onderwijs zoals vroeger, zou echter betekenen dat we het kind met het badwater weggooien.”

Buyle, die in juli op pensioen gaat, blikt ook terug op zijn 15-jarige carrière als griffier. “15 jaar geleden stelde de raad van de VGC politiek nog niet veel voor”, zegt hij. “Nu wordt er al rekening mee gehouden. De VGC staat ook op de kaart, onder andere dankzij een nieuw gebouw en veel publieksevenementen.”

Bekijk de volledige uitzending van Bernolet hieronder of vanaf 18.30 uur op tvbrussel.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?