VGC investeert fors in nieuwe kinderopvang

Godfried Roelant
15/12/2017
creche.jpg

| De investeringen in kinderopvang in Evere en Schaarbeek zorgen in totaal voor bijna 100 extra plaatsen.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft besloten om 4,8 miljoen euro vrij te maken voor de bouw en renovatie van drie kinderdagverblijven. Het gaat om twee nieuwe crèches in Evere en een verbouwings- en uitbreidingsdossier in Schaarbeek.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft besloten om 4,8 miljoen euro te investeren in de bouw van nieuwe kinderdagverblijven. Het gaat om twee projecten in Evere en een verbouwings- en uitbreidingsdossier in Schaarbeek. Voor Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid Bianca Debaets (CD&V) is deze beslissing niet meer dan logisch.

“We investeren met deze drie bouwdossiers bijna vijf miljoen euro in betaalbare kinderopvang en dat is broodnodig in onze stad"

Bianca Debaets, VGC-collegelid belast met Welzijn, Gezondheid, Gezin en Gelijkekansenbeleid

“We investeren fors in bijkomende en betaalbare kinderopvang, maar verliezen de kwaliteit van de bestaande opvang niet uit het oog. We maken voor drie bouwdossiers bijna 5 miljoen euro vrij, want kinderopvang is broodnodig in onze stad”, aldus Debaets.

Nieuwe projecten in Evere

In de Kolonel Bourgstraat in Evere zal Scholengroep Brussel met de steun van de VGC een pand aankopen en verbouwen tot een crèche met minimaal 48 kindplaatsen. "Dit moet een oplossing bieden aan bestaande omliggende kinderopvanglocaties van de scholengroep waar problemen zijn met de infrastructuur”, aldus bevoegd schepen Martine Raets (Open VLD).

De VGC voorziet 1,2 miljoen euro voor de nieuwe kinderopvang dat als naam ‘De Vlindertjes’ meekreeg. In hetzelfde gebouw zal ook de gemeente Evere, op initiatief van waarnemend burgemeester Pierre Muylle (PS), een nieuwe Franstalige crèche inrichten.

Ook het bestaande kinderdagverblijf ‘De Hummeltjes’ in de Pieter Van Obberghenstraat wordt onder handen genomen. In de toekomst zullen daar 54 kleine kindjes plezier kunnen beleven op de campus Everheide, waar ter vervanging van het bestaande gebouw een gloednieuw kinderdagverblijf komt. Het kostenplaatje van dit project bedraagt zo’n 3 miljoen euro.

Tweede Huis van het Kind in Schaarbeek

Tot slot wordt er in Schaarbeek gewerkt aan de oprichting van het Huis van het Kind. De vzw Elmer breidt daar haar crèche Elmer-Noord uit van de huidige 29 naar 68 kindplaatsen. Na een eerdere subsidie voor de verbouwingen maakt de VGC nu nog eens ruim 650.000 euro vrij voor het eerste Huis van het Kind. Brussel zal zo twee Huizen van het Kind tellen, ook op campus Nieuwland opent begin volgend jaar een gelijkaardig initiatief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Schaarbeek, Samenleving, kinderopvang, VGC, Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni