Elke Van den Brandt BRUZZ ACTUA 1676

| Elke Van den Brandt BRUZZ ACTUA 1676

'VGC mee aan tafel voor hervorming gezinsondersteuning'

Steven Van Garsse
24/06/2022

De Vlaamse Gemeenschapscommissie zal mee aan tafel zitten bij het uittekenen van de preventieve gezinsondersteuning in Brussel. Dat heeft collegevoorzitter Elke Van Den Brandt (Groen) geantwoord in de Raad van de VGC.

Dinsdag, in het Vlaams parlement, bleek uit vragen van Hannelore Goeman (Vooruit) en Celia Groothedde (Groen) dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie naast het contract greep dat door het Agentschap Opgroeien (het vroegere Kind en Gezin) was gelanceerd voor de hervorming van de preventieve gezinsondersteuning in Brussel. Daaronder vallen de consultatiebureaus. En die zijn eind dit jaar hun erkenning kwijt.

De Gezinsbond is aangeduid, samen met Wiegwijs en I-mens, om hierin de lead te nemen. Elke Van Den Brandt betreurt dat VGC niet werd gekozen door het Agentschap Opgroeien, zeker omdat het er kwam na een participatief proces met de Brusselse consultatiebureaus. “We zullen het juryverslag goed analyseren en vragen ook hoe de samenstelling van de jury was, om goed te begrijpen wat er is gebeurd,” antwoordde Van Den Brandt vrijdag in de Raad van de VGC op een vraag van Cieltje Van Achter (N-VA).

Maar Van Den Brandt zegt ook dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie hiermee niet buiten spel is gezet. “We zijn expiciet aangeduid om samen met het nieuwe Huis van het Kind (Gezinsbond-Wiegwijs en I-mens) en het Agentschap Opgroeien mee aan tafel te zitten. We hebben hierover al een eerste keer vergaderd.”

Het nieuwe Huis van het Kind zal tegen oktober een actieplan voorstellen. “In functie van een zorgzame transitie zal ook gekeken worden hoe de consultatiebureaus die niet betrokken zijn bij het nieuwe Huis van het Kind, toch mee aan boord kunnen komen,” zei Elke Van Den Brandt. “Er is veel expertise en engagement aanwezig. Dat moet gevaloriseerd worden.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni