Vic Anciaux ‘Brusseleir vè et leive’, Union 'Brusseleir van 't joêr'

EC, KVDP
© BRUZZ
23/11/2022
Updated: 23/11/2022 17.23u

Deze woensdag start de ‘Weik van de Brusseleir’, een themaweek rond het Brussels dialect. Daarbij hoort ook de jaarlijkse verkiezing van de Brusseleir van’t joêr en de Brusseleir vè et leive. Die lifetime achievement award als Brusselaar gaat dit jaar naar Vic Anciaux. “Voor zijn inzet voor de Brusselse cultuur en het gemeenschapsleven,” zegt de jury. Voor Brusseleir van’t joêr komt de organisatie met iets bijzonders, want die titel gaat naar een voetbalclub: Royale Union Saint-Gilloise.

Sporters Eddy Merckx en Paul Van Himst waren het al, foorkramer Patrick De Corte en oud-CD&V-politicus Hugo Weckx ook: Brusselaars voor het leven. Of in het Brussels, Brusseleirs vè et leive. Dit jaar komt Vic Anciaux, die volgende maand 91 wordt, mee in dat rijtje.

De verkiezing gebeurt door de organisatie Brusseleir!. Die noemt Anciaux, oud-politicus voor de Volksunie, een belangrijk figuur in de uitbouw van het Vlaams sociaal-cultureel gemeenschapswerk in Brussel. Anciaux startte zijn carrière als huisarts en werd in de jaren 70 federaal staatssecretaris voor Brusselse Zaken en Vlaamse Cultuur. Hij kocht in die functie onder meer de Ancienne Belgique als Vlaams cultuurgebouw in Brussel. In 1989 werd Anciaux lid van de Brusselse regering. Hij was ook lange tijd bestuurder van verschillende Vlaamse instellingen in Brussel, zoals de VUB, het UZ Jette, jeugdtheater Bronks, cultuurhuis Flagey en gemeenschapscentrum De Markten.

Verder zette hij zich in als voorzitter de Vlaamse Liga tegen Kanker, cultuurvzw’s als Cubido (Cultuur voor bijzondere doelgroepen, red.) en Het Voorplan en van onderwijsorganisaties zoals de vzw NT2-Brussel (Nederlands voor anderstaligen, red.) en het Lokaal Overlegplatform voor Nederlandstalige middelbare scholen in Brussel.

Anciaux woont in Laken en is de vader van Vooruit-politicus Bert Anciaux. Vorig jaar schreef hij samen met zijn zoon en kleindochter Britt een boek over drie familiegeneraties en hun kijk op Brussel.

Brusseleir van’t joêr: Union Saint-Gilloise

En niet één Brusselaar krijgt dit jaar de eer om Brusseleir van’t joêr te zijn, maar een hele voetbalclub. Union Saint-Gilloise krijgt dit jaar de prijs die Ibrahim Ouassari (Vlaamse jeugdraad, Nakama vzw, red.), Zwangere Guy, de Brusselse zorgverleners en oud-VUB-rector Caroline Pauwels de voorbije jaren in ontvangst mochten nemen.

“Niet alleen omwille van de revival van het Union-project met een prachtig sportief resultaat, maar ook omwille van de drive tot positionering van de club in een grootstedelijke context, hun bijdrage tot de warme en positieve uitstraling voor het Brussels Gewest én de waardige gemeenschapsvorming die de club realiseert, onder meer door voorbeeldige en enthousiaste supporters,” zegt Brusseleir! over de keuze. Twee supporters mochten de prijs dan ook samen met kapitein Teddy Teuma in ontvangst nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Brusseleir van't joêr, brusseleir!, 'Brusseleir vè et leive', vic anciaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni