Bolingo Brusseleir van’t joêr, GAL Brusseleir vè et leive: 'Hier voel ik mij het best'

CD
© BRUZZ
30/11/2023
Updated: 30/11/2023 18.33u

Cynthia Bolingo is donderdag uitgeroepen tot Brusseleir van’t joêr. Cartoonist GAL krijgt dan weer de titel van Brusseleir vè et leive. Dat maakte Brusseleir bekend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst.

'Brusseleir!' is een Brusselse vzw die als doel heeft het Brusselse dialect te promoten. Ze doet dat onder andere via het Brussels Volkstejoêter, taallessen, het driemaandelijks be.brusseleir-magazine en evenementen zoals 'De Weik van't Brussels'.

Jaarlijks hoort daar ook de verkiezing Brusseleir van't Joêr en vè et Leive bij. Vorig jaar wonnen voetbalclub Union Saint-Gilloise en wijlen politicus Vic Anciaux de prijs. Dit jaar slepen atlete Cynthia Bolingo Mbongo en cartoonist GAL, of Gerard Alsteens, de prijs in de wacht.

De 30-jarige Bolingo is geboren in Ukkel. Ze heeft van de sprint haar specialiteit gemaakt en werd al zes keer Belgisch kampioen. Een hoogtepunt in haar carrière vond plaats in 2018, toen ze samen met haar team het 38 jaar oude Belgisch record op de 4x400 meter estafette aanscherpte. Die prestatie zette de deur open naar het EK atletiek in Berlijn, waar ze op de 400 meter een persoonlijk record liep: 52'07", goed voor een halve finale.

"Cynthia Bolingo is een logische keuze, niet alleen vanwege haar wereldprestaties op de atletiekpiste, maar ook om haar voortrekkersrol voor Brussel"

Geert Dehaes, directeur van Brusseleir!

Ondanks een blessure die haar ruim een jaar aan de kant hield, keerde Bolingo terug in 2020 met indrukwekkende prestaties. Zo verbrak ze het Belgische record op de 300 meter tijdens de Nacht van de Atletiek en verbeterde ze het Belgische record op de 400 meter naar 50,75 seconden, waardoor ze zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Tokio.

Het afgelopen jaar rondde Bolingo als eerste Belgische ooit de belangrijke kaap van de 50 seconden op de 400 meter, waarmee ze eveneens de eerste Belgische was die ooit een 400 meter WK-finale liep.

"Voor Brusseleir! was de keuze voor Cynthia logisch, niet alleen vanwege haar wereldprestaties op de atletiekpiste, maar ook om haar voortrekkersrol voor Brussel", zegt Geert Dehaes, directeur van Brusseleir!

Bolingo strijdt namelijk voor een inclusievere maatschappij, zowel in Brussel als in de sportwereld. Zo heeft ze haar eigen liefdadigheidsinstelling "Bolongo Embracing Diversity". Specifiek voor Brussel is ze ambassadrice voor 'Beyond White Line".

Ereburger in Schaarbeek

Cartoonist GAL wordt Brusseleir vè et Leive. Sinds mensenheugenis zet de cartoonist, tevens ereburger van de gemeente Schaarbeek, Brussel, België en de wereld te kijk. Met zijn scherpe spotprenten, die meer op schilderijen lijken dan op traditionele cartoons, vestigde hij zijn reputatie. Zijn controversiële tekeningen leidden soms tot politieke ophef. "GAL heeft humor, heeft zwans en ons insziens ongezouten zelfspot. Wat ondeugend", aldus Dehaes.

GAL wil vooral geen 'cartoonist' genoemd worden, want hij wil meer dan de mensen alleen aan het lachen brengen. Dat vertelde hij in september nog bij het praatprogramma 'Melina' op BRUZZ. "Ik wil ze een geweten schoppen", zoals Louis-Paul Boon beweert, maar ook: "Niet erg als dat niet lukt."

"Het is geweldig deze prijs in ontvangst te nemen. Als Brusselse is het een ware eer", zei een ontroerde Bolingo na afloop van de prijsuitreiking. "Het is omdat ik al zo oud ben en al zo lang in de pers meedraai dat het tijd was dat ze mij verkozen als Brusseleir vè et Leive", aldus GAL tevreden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brusseleir van 't joêr , 'Brusseleir vè et leive' , GAL , Cynthia Bolingo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni