Gerard Alsteens (GAL): 'Mijn tekeningen maken het negatieve nieuws draaglijker'

21/09/2023
Updated: 21/09/2023 19.00u

Tekenaar GAL (Gerard Alsteens) zit op zijn 83ste nog elke dag te werken aan zijn keukentafel en blijft de actualiteit onverdroten volgen. Verontwaardiging is wat hem drijft. Tegelijkertijd maken zijn kunstwerkjes op papier dat wij het - dikwijls negatieve - nieuws beter kunnen loslaten. "Ze zijn louterend", zegt hij in ons vernieuwde praatprogramma 'Melina'.

Op 22 september opent in Schaarbeek de tentoonstelling GAL TOTAL met alles samen enkele honderden tekeningen, maar ook met oesterschelpen, waarin Alsteens allerlei gezichten ziet.

GAL wil vooral geen 'cartoonist' genoemd worden, want hij wil meer dan de mensen alleen aan het lachen brengen. "Ik wil ze een geweten schoppen", zoals Louis-Paul Boon beweert, maar ook: "Niet erg als dat niet lukt."

In 'Melina' waarschuwt hij ook voor de gevaren van artificiële intelligentie: "Er zou een wet moeten komen zodat kijkers en lezers weten of iets is gemaakt door AI."

De retrospectieve GAL TOTAL loopt van 22 september tot en met 14 oktober op drie locaties in Schaarbeek: het gemeentehuis, de Bib Sophia en het Terrarium van de LUCA School of Arts.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni