Video neemt onveilige fietspaden op de korrel

© GRACQ © GRACQ

Op sociale media wordt een hilarisch en tegelijk triest filmpje van Velodossier Brussel volop gedeeld. In de video is te zien hoe het geschilderde fietspad op de Stalingradlaan ’s avonds compleet genegeerd wordt door autobestuurders. Velodossier verzamelt getuigenissen en beeldmateriaal van dergelijke situaties om er later ook juridische stappen mee te ondernemen en zo veilige fietspaden af te dwingen.

In het filmpje, dat onderaan dit artikel te bekijken is, neemt een fietser het initiatief om met een GoPro-camera tussen de auto’s te manoeuvreren die op de Stalingrad aanschuiven. Daarbij wordt ook het geschilderde fietspad volledig ingenomen door auto’s.

Het is maar één voorbeeld uit de reeks getuigenissen die Velodossier verzamelt. Velodossier is een initiatief van Brusselse fietsers die samen het gebrek aan geschikte fietspaden aanklagen door filmpjes en foto’s op sociale media te delen en die op de website www.velodossier.be te verzamelen. De beweging stelt zelf ook een GoPro-camera ter beschikking van fietsers die een specifieke situatie willen filmen.

Maar Velodossier wil ook concrete stappen nemen: de bedoeling is om “het aanleggen van fietspaden juridisch afdwingbaar te maken”, laat een anonieme beheerder van de website weten. Samen met experten onderzoekt Velodossier of het in specifieke situaties op basis van de verzamelde getuigenissen en het beeldmateriaal een gemeente voor de rechtbank kan slepen om zo een veilig fietspad af te dwingen. Om de website en het juridisch werk te financieren werd begin 2015 al een crowdfundingproject opgezet waarmee Velodossier 7.700 euro verzamelde.

De beweging is ook, samen met de Fietsersbond en GRACQ, mede-initiatiefnemer van de recent gelanceerde hashtag #WakeUpEls. Onder die hashtag posten fietsers foto’s van penibele verkeerssituaties voor fietsers om zo de Brusselse schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) aan te sporen iets aan de situatie te doen.

Bekijk de video hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?