Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node

| Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

De Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node voert vanaf januari 2020 de vierdagenweek in voor gemeentepersoneel ouder dan 55 jaar, zonder loonverlies en compenserende aanwervingen. Dat kondigt burgemeester Emir Kir (PS) woensdag aan. De gemeente sloot maandag een akkoord met de vakbonden over een ontwerp van gemeentelijk reglement dat het regime mogelijk maakt.

De maatregel slaat potentieel op alle contractuele en statutaire gemeenteambtenaren van 55 jaar en ouder, die voltijds voor de gemeente werken. Volgens Emir Kir zullen het vakantiegeld, de eindejaarspremie en het pensioen berekend worden op basis van een voltijdse betrekking.

Wie van de vierdagenweek wil gebruikmaken, moet minstens twee maanden voordien een aanvraag indienen. Het schepencollege beslist of de betrokkenen in aanmerking komen of niet, rekening houdend met garanties voor de continuïteit van de dienst. In totaal komen 120 mensen in aanmerking, of een vijfde van het gemeentepersoneel.

"Aan de top"

Vanaf volgend jaar trekt Sint-Joost een bedrag uit van 700.000 euro. De beslissing moet na het zomerreces nog formeel bekrachtigd worden door de gemeenteraad. Ook het OCMW-personeel van de gemeente moet van een gelijkaardig systeem kunnen profiteren. Het comité gemeente-OCMW spreekt zich daarover uit in augustus. Bij het OCMW zouden minder mensen van de vierdagenweek kunnen genieten. Daarom volstaat een budget van 200.000 euro.

"Met de maatregel zal Sint-Joost-ten-Node aan de top staan voor de sociale vooruitgang en het welzijn van de werknemers. We hopen dat de maatregel op termijn vanaf het begin van de loopbaan van kracht kan worden. De maatregel maakt ook een betere verdeling van het werk tussen de generaties mogelijk", aldus burgemeester Kir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , werken , Sint-Joost-ten-Noode , werkweek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni