Sint-Joost geeft positief advies onder voorwaarden voor metrotunnel

© Belga - BRUZZ
09/07/2019

Sint-Joost zal een positief advies geven voor de metrotunnel tussen het Noordstation en het Liedtsplein, maar de gemeente vraagt uitstel voor het begin van de werken, tot een andere werf in de buurt is afgewerkt.

Vrijdag vindt een overlegcommissie plaats over het deel van metro Noord tussen het Noordstation en het Liedtsplein. Die worden met elkaar verbonden via een nieuwe metrotunnel. De gemeente Sint-Joost zal een positief advies onder voorwaarden geven, zegt burgemeester Emir Kir (PS) maandag.

Volgens Kir houdt de gemeente rekening met de kritiek van de tegenstanders van het project. "Die werken kunnen tien jaar duren. Dat kan een wijk vernietigen", zegt Kir aan La Capitale. "Is het trouwens nodig om een metrostation onder het Liedtsplein te bouwen? Daar is al veel openbaar vervoer."

Uitstel

Sint-Joost vraagt begeleidende maatregelen tijdens de werf om de impact op de mobiliteit in de gemeente te beperken. Daarnaast wil de gemeente vergoedingen voor de handelaars die getroffen zullen worden door de werken.

Maar Kir wil vooral dat de werken aan de nieuwe metrotunnel later beginnen dan gepland, omdat er in de buurt al verschillende werven zijn, onder meer op het Victoria Reginaplantsoen en het Sint-Lazarusplein.

'Gebrek aan communicatie'

"De werken aan de metro zullen eind dit jaar beginnen. Dat kan niet. Wij willen dat men wacht tot de werken op het Sint-Lazarusplein af zijn, eind 2020", aldus Kir. Hij klaagt een gebrek aan coördinatie en communicatie aan.

"Als gemeente waren wij één keer uitgenodigd op een infovergadering. Beliris negeerde zelfs dat wij de werf op het Sint-Lazarusplein hadden opgestart", aldus Kir nog. "Men dacht zelfs dat men het werfmateriaal voor de metrotunnel op dat plein zou kunnen laten, maar daar heb ik nee tegen gezegd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Mobiliteit , metro Noord , Emir Kir , Liedts , Liedtsplein , Noordstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni