| Simulatiebeeld van het vernieuwde station Albert, waar reizigers kunnen overstappen tussen tram en de nieuwe metrolijn 3.

8 verenigingen starten petitie tegen Metro Noord

EDB
© BRUZZ
28/03/2019

De plannen voor Metro Noord blijven voor beroering zorgen. Met een petitie vragen acht verenigingen, waaronder stadsbeweging Arau en Inter-Environnement Bruxelles, om het project voor de nieuwe metrolijn te herbekijken. “Er bestaan veel snellere en goedkopere oplossingen.”

De petitie tegen de komst van de nieuwe metrolijn naar Evere dient volgens Jean-Michel Bleus van Arau hoofdzakelijk om mensen te informeren. “De nadelen van het project zijn vandaag nog niet voldoende gekend. De werven zouden Brussel gedurende tien jaar openleggen en veel overlast voor bewoners en handelaars creëren,” zegt Bleus aan BRUZZ. “Terwijl er alternatieven bestaan.”

Volgens Bleus zou het Gewest moeten focussen op alternatieven die veel sneller en goedkoper in de praktijk kunnen worden gebracht. “Neem nu tramlijn 55. Als we er via een stadstol of strengere parkeerpolitiek in zouden slagen minder wagens tot de stad toe te laten, zou de tram op die lijn al heel wat sneller kunnen rijden. Nu wordt die voortdurend geblokkeerd door auto’s,” aldus Bleus.

Kritisch

Naast Arau en Inter-Environnement Bruxelles schaarden ook Association des Commerçants Stalingrad-Lemonnier (Stalem), het wijkcomité Saint Gilles Midi/Zuid/South, Forest-Inter-Quartier, Mobilité 55, Pavé dans les Marolles en Sauvez le square Riga zich achter de petitie.

Het is niet de eerste keer dat het project voor de nieuwe metrolijn tegenkanting krijgt. Eerder hadden de schepencolleges van Brussel-Stad en Sint-Gillis hun bedenkingen bij de bouwplannen. Ook Ecolo toonde zich in het verleden meermaals kritisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, metro Noord, Metro 3, ARAU, Inter-Environnement Bruxelles, Jean-Michel Bleus, Ecolo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni