Vierde editie BXL Tour zonder publiek

© Igor Pliner
| Zo'n tweeduizend mensen hadden zich ingeschreven voor de wielerwedstrijd.

De vierde editie van Bxl Tour, een wielerwedstrijd door heel Brussel, vond dit jaar plaats zonder veel publiek. De organisator raadde de komst van bezoekers af om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De wedstrijd vertrok aan het Paleizenplein en eindigde aan het Atomium in Laken.

In de categorie 'Masters' - wielrenners aangesloten bij een professionele organisatie - waren er drie mannelijke en drie vrouwelijke winnaars. In de categorieën ‘Cyclo' voor deelnemers die niet door een federatie worden vertegenwoordigd, gold dat ook. De namen van de winnaars worden maandag bekendgemaakt door de organisator.

De wielerwedstrijd werd in 2017 opgericht ter promotie van de Grand Départ – het vertrek van de Tour de France in Brussel – én om fietsen in Brussel te stimuleren. In totaal leggen rond de tweeduizend deelnemers een route van veertig kilometer af.

Ronde door Brussel

Voor een gedeelte overlapt het traject met de Grand Départ, die vorig jaar plaatsvond. Van het Paleizenplein trekt de koers richting Jubelpark, om daar een slinger te maken via Montgomery en Ter Kamerenbos, om daarna weer noordwaarts te trekken richting Buyl en het Jubelpark en via de Lambermontlaan richting Laken.

Coronamaatregelen

De tour wordt steeds populairder, zegt woordvoerster van organisator Brussels Major Events, Maria Brasciani. Vorig jaar waren er zo’n drieduizend deelnemers. Dit jaar zouden er normaal gezien vierduizend mensen deelnemen, maar vanwege het coronavirus werden de inschrijvingen na tweeduizend aanmeldingen stopgezet.

Bij aankomst werden de deelnemers meteen verzocht om een mondmasker op te zetten en niet samen te scholen. Ook waren er maar weinig mensen aanwezig om naar de BXL Tour te kijken omdat dit werd afgeraden door de organisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?