20190401 Burgerbeweging Gele Hesjes BRUZZ ACTUA 1656

| Betoging van gele hesjes (archiefbeeld)

Vierhonderdtal mensen betogen 'Samen voor vrijheid'

© Belga
05/02/2023

In Brussel hebben zondagnamiddag zo'n 400 mensen deelgenomen aan een betoging georganiseerd door de gele hesjes en Samen Voor Vrijheid, de organisatie van Sarah Melis. Het ging om mensen die ook al op straat kwamen in de grote betogingen tegen de coronamaatregelen en de coronapas, maar de onvrede is ditmaal breder. De betogers roepen onder meer slogans tegen de politici en de politie, maar ook de media zijn kop van jut.

"Wij komen samen in Brussel om de gevolgen van de inflatie voor de arbeiders, de middenklasse en de financieel zwaksten aan te kaarten", zegt Sarah Melis. "De inflatie is het gevolg van keuzes die onze politici, zowel nationaal als internationaal, de afgelopen jaren hebben gemaakt, de jarenlange geldcreatie, gevolgd door een te hardhandig beleid met lockdowns en een CST, en een slecht voorbereide en amateuristische energietransitie. Europa heeft geld genoeg als het gaat om de energietransitie en de oorlog in Oekraïne, maar sociale herverdeling is geen prioriteit."

Volgens de organisatoren bestaat ook de vrees voor de invoering van een digitale, programmeerbare euro, en ze eisen garanties voor het behoud van cash geld als betalingsmiddel, in de alsmaar versnellende drang naar digitalisering.

"Tenslotte moet er gekeken worden naar een oplossing voor het conflict in Oekraïne", klinkt het verder. "Elk slachtoffer dat er valt is er één te veel, maar de Amerikaanse wapenindustrie bepaalt de agenda van de Europese Unie. Von Der Leyen praat graag oorlogstaal, terwijl diplomatie minder geld en vooral minder slachtoffers kost."

Voor de start van de betoging was het even onduidelijk of die van start kon gaan. Volgens de politie was de afspraak dat er minstens 400 mensen aanwezig moesten zijn om de manifestatie door de stad te laten trekken, zoniet zou enkel een statische manifestatie toegelaten worden.Het leek erop dat dat aantal niet gehaald werd, maar na enig gepalaver kon de betoging dan toch vertrekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni