Vijf evenementen om wapenstilstand te herdenken

Foto uit de tentoonstelling Gender @ War

Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Ter ere van de verjaardag van de wapenstilstand organiseren veel organisaties en gemeenten activiteiten en herdenkingen. Aan de Congreskolom kan je zoals elk jaar hulde brengen aan het graf van de onbekende soldaat. BRUZZ maakte een overzicht.

 Komende zondag, 11 november 2018, om exact 11 uur, zal het honderd jaar geleden zijn dat de soldaten van de Eerste Wereldoorlog hun wapens neerlegden. Om die speciale verjaardag te vieren, organiseren verschillende organisaties over heel het Brussels gewest activiteiten.

Aan de Congreskolom in Brussel vindt op zondag om 10.30 uur de militaire plechtigheid plaats ter ere van de Onbekende Soldaat, de overledenen van de twee wereldoorlogen en de gesneuvelde militairen tijdens vredesmissies sinds 1945.

> Congreskolom, zondag 11 november, 10.30 - 12 uur

Eén van de opmerkelijkste tentoonstellingen rond 11 november dit jaar, is Gender at War. De Eerste Wereldoorlog heeft de sociale rollen en gendergelijkheid in onze samenleving ingrijpend veranderd. Het collectieve geheugen geeft nog steeds de beelden weer van de dappere soldaat die het vaderland verdedigt en de vrouw die rouwt of voor de gewonden zorgt. Maar die beelden verbergen de veel complexere rollen die mannen en vrouwen tijdens de oorlog aannamen. De tentoonstelling in La Fonderie probeert voor eens en voor altijd komaf te maken met die stereotypen.

> Locatie: La Fonderie - Brussels museum voor arbeid en industrie, Ransfortstraat 27 27, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Laat je in het BELvue Museum onderdompelen in het roerige Brussel van 1918. Voor Brussel betekende het einde van de Eerste Wereldoorlog het einde van een bezetting die bijna vijftig maanden geduurd heeft. Hoe beleefden de Brusselaars het einde van de oorlog? Hoe pakte de stad de terugkeer van strijders en bannelingen aan? Aan de hand van historische foto’s, archieffilms en voorwerpen uit die tijd probeert de expo Brussel, november 1918. Van oorlog naar vrede? je een beeld te geven van het naoorlogse Brussel. 

> Locatie: BELvue Museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel

Zelfs Mini-Europa herdenkt de Eerste Wereldoorlog. Voor de herdenking reconstrueert het pretpark miniversies van veertien Belgische en Europese monumenten die een link hebben met de Eerste Wereldoorlog en vijf militaire begraafplaatsen aan het oorlogsfront aan de IJzer en de Samber.

> Mini-Europa, Heizelpark, 1020 Laken. 

Voor de liefhebbers van klassieke muziek is er zondag nog een concert in Bozar: het War Requiem van Annelies Van Parys. Ter ere van de herdenking voert het Nationaal Orkest van België dit oorlogsrequiem op van de Vlaamse componiste.

> Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, 11 november, 15 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?