'Lessen over WO I moeten aandacht hebben voor niet-Europese soldaten'

© Flickr Cassowary Colorizations

Om de slachtoffers van WO I op een meer inclusieve manier te herdenken, organiseren de VUB en GO! Brussel op woensdag een grootschalig herdenkingsmoment. Hierbij zullen 400 leerlingen meer dan duizend papieren bloemen in verschillende kleuren planten. “Er vochten soldaten uit alle continenten mee.”

Tot voor kort werd er in de geschiedenislessen rond WO I vooral stilgestaan bij de Belgische of West-Europese slachtoffers. “Maar die focus is in de huidige diverse samenleving te beperkt,” luidt het. “Daardoor zijn de lessen onvoldoende concreet voor leerlingen met een migratieachtergrond.”

Daarom organiseren de VUB en GO! Brussel naar aanleiding van de 100-jarige viering van Wapenstilstand een herdenkingsmoment waarbij leerlingen uit zeventien Brusselse scholen meer dan duizend papieren bloemen in verschillende kleuren op de VUB-campus zullen planten. Daarbij willen ze niet enkel de slachtoffers herdenken, maar ook werken aan inclusiever geschiedenisonderwijs.

“Het is belangrijk om alle kinderen op een voor hen concrete manier te betrekken bij historisch belangrijke gebeurtenissen zoals WO I. Nog te vaak beperkt zich dat tot een eurocentrische benadering terwijl soldaten uit alle continenten meevochten,” zegt Isabelle Janssens van GO! Brussel aan BRUZZ.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat die betrokkenheid cruciaal is in een steeds diversere schoolomgeving. “Zo kan hun inburgering versterkt worden,” luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?