Vijf kandidaten mogen ontwerp maken voor Mediahuis

© Ag. F. Leclercq

Maar liefst 51 architectenbureaus of combinaties van bureaus stelden zich kandidaat om het Mediahuis te ontwerpen. Dat wordt een van de eerste nieuwe gebouwen van het Brusselse Mediapark, de mediawijk aan de Reyerslaan, waar nu al de openbare omroepen VRT en RTBF zitten. Van de 51 zijn er nu vijf geselecteerd, zij mogen een ontwerp uitwerken.

De chaotische en weinig aantrekkelijke wijk aan het einde van de E40 zal de komende jaren grondig veranderen. Zo goed als alle verouderde kantoorgebouwen die er vandaag staan worden vervangen. Een van de nieuwe gebouwen wordt het zogeheten Mediahuis, met kantoren voor de regionale nieuwszender BX1, voor filmfonds Screen.Brussels, een incubator voor de mediasector, en een opleidingscentrum. Verder krijgen de VRT en de RTBF nieuwe gebouwen.

Dat Mediahuis wordt dus geen klassiek kantoorgebouw, want er zal bijvoorbeeld een televisiestudio in moeten komen. Door de locatie op de hoek van de Reyerslaan en de Kolonel Bourgstraat krijgt het gebouw een erg zichtbare plek in het Mediapark. Het moet dan ook een "toonaangevend gebouw van hoge architecturale kwaliteit" worden.

Vijf teams hebben de beste kaarten om dat toonaangevende gebouw te ontwerpen, vond een jury. Ze selecteerden hen in opdracht van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) uit 51 kandidaten. Daarmee is het de tweede architectuurwedstrijd op korte tijd die heel wat kandidaten opleverden. Eerder raakte al bekend dat 92 teams het museum voor hedendaagse en moderne kunst aan Sainctelette willen ontwerpen.

De vijf geselecteerde teams zijn opvallend Brussels. Het Molenbeekse 51N4E staat in de lijst (met Doorzon), net als Baukunst (met Bruther), Kersten Geers - David Van Severen, en XDGA, het bureau van Xaveer De Geyter. Ook het bekende Nederlandse bureau Neuteling Riedijk doet mee. Ze moeten voor 18 september 2017 een ontwerp indienen. Eind dit jaar kennen we de winnaar van de wedstrijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?