© google

Vijfhoek: rusthuis Pacheco maakt plaats voor 100 appartementen

EVC
© brusselnieuws.be
22/10/2013
Het OCMW van de Stad Brussel gaat het rust- en verzorgingstehuis Pacheco omtoveren tot 100 woningen. Het gaat om een groot woonproject in het hartje van Brussel. De investering bedraagt zo’n 20 miljoen euro.

De sluiting van het rust- en verzorgingstehuis Pacheco in de buurt van de Begijnhofkerk en het Sint-Katelijneplein was al aangekondigd in 2007 en was voorzien voor het najaar van 2011. Toch zijn niet alle senioren al vertrokken. De sluiting heeft alles te maken met de strengere rusthuisnormen die sinds 2010 van kracht zijn.

Het woonproject van de eigenaar van de site, het OCMW, is omvangrijk. "Het is onze bedoeling om binnen de vijf jaar het rusthuis om te vormen tot een honderdtal huurappartementen", zegt OCWM-voorzitter Yvan Mayeur (PS) aan brusselnieuws.be. "Een precies bedrag is er nog niet, maar het gaat om een investering van om en bij de 20 miljoen euro".

Zowel de architectuur als de ligging van de site zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat de middenklasse-appartementen zeer gegeerd zullen zijn. Welke de criteria gaan zijn om er te wonen, kon Mayeur nog niet zeggen.

Mayeur vreest Commissie voor Monumenten en Landschappen'
Mayeur vreest wel voor "buitensporige eisen vanwege de Commissie voor Monumenten en Landschappen". De gevels en daken van het Pacheco-complex, evenals de site als geheel, zijn beschermd. Het gebouw dateert uit 1824. "Ik krijg nu al verontrustende signalen", zegt Mayeur. "Zo vraagt de Commissie dat we de hoogte van de plafonds in de gangen verlagen, om zo terug te keren naar het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw. Dat is toch aberrant".

Mayeur verwacht geen extra druk op de mobiliteit in de stad. "Op de site is er een parking. Parkeerproblemen zullen er dus niet zijn".

Het project maakt deel uit van het Woningplan, dat de gemeenteraad van Stad Brussel maandag goedkeurde. Dat project is begroot op 200 miljoen euro.

De senioren kunnen terecht in andere rust- en verzorgingstehuizen van het OCMW. Onder meer op de site van het ziekenhuis César de Paepe en ook in een nieuw te bouwen rusthuis in het centrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie