Stad bouwt 842 woningen tegen 2018

© A2M
De Stad Brussel heeft een nieuw Woningenplan dat tegen 2018 in zo'n 842 nieuwe woningen voorziet. De gemeenteraad keurde het plan maandagavond goed.

De Grondregie en het OCMW zullen de woningen beheren. Het gaat om passieve woningen, vooral bedoeld voor de middenklasse. Maar er komen ook een aantal sociale woningen in het raam van wijkcontracten.

In de Vijfhoek komen er 306 woningen, in Neder-Over-Heembeek 203. Voorts nog in de Noordwijk (107), Laken (97) en Haren (107). Opmerkelijk is dat de stad ook 22 woningen bouwt in Evere.

Een van de opmerkelijkste projecten is dat in het OCMW-rusthuis Pacheco aan de Grootgodshuisstraat in de Vijfhoek, dichtbij de Lakensestraat en de Begijnhofkerk. Het geklassseerde Pacheco-instituut wordt omgevormd tot een honderdtal appartementen. "Als de Commissie voor Monumenten en Landschappen ons tenminste laat werken", laat Yvan Mayeur optekenen in Le Soir.

De Stad investeert 200 miljoen euro in het nieuwe Woningenplan.

Het gaat hoofdzakelijk om huurwoningen. De Grondregie van de Stad neemt er 607 voor haar rekening, het OCMW 235. Het gaat hoofdzakelijk om middenklassewoningen, waarvoor geen inkomenplafond is. Volgens de Stad houdt het plan rekening met de noden van grote gezinnen, senioren en studenten.

Het nieuwe plan volgt op het 1.000-woningenplan dat de Stad Brussel in de vorige legislatuur lanceerde. De Stad slaagde er ook daadwerkelijk in om het beoogde aantal te halen. Het Gewest van zijn kant kon de voorbije legislaturen maar een deel van de vooropgestelde extra woningen realiseren.

'Te weinig sociale woningen'
De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen is helemaal niet opgezet met het plan. "Er moeten meer sociale woningen komen. De nieuwe woningen zijn voor velen onbetaalbaar", aldus coördinator Werner van Mieghem van het BBRoW op FM Brussel.

Ook CD&V-oppositieraadslid Bianca Debaets heeft kritiek. Zij vindt juist dat er een te grote concentratie is van nieuwe (sociale) woningen in Neder-Over-Heembeek. Aan openbare voorzieningen en diensten is er daarentegen een groot gebrek, aldus Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?