Vijftien mensen veroordeeld in eerste 'Sky ECC-zaak' in Brussel

© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis.

De Brusselse strafrechtbank heeft donderdagmiddag 15 verdachten in een grote cannabiszaak veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 maanden tot 12 jaar. Het is de eerste uitspraak in Brussel in een strafzaak die gebruik maakt van bewijsmateriaal dat is verkregen door de ontmanteling van het cryptofoonnetwerk Sky ECC. Criminelen gebruikten dat voor geheime communicatie.

De rechtbank veroordeelde de twee gevaarlijkste verdachten, die nog steeds door de politie worden gezocht, Hamza Akarkach en Aziz Mozoune, tot 12 jaar gevangenisstraf, met onmiddellijke aanhouding. Drie andere beklaagden, Abdelwaheb S., Lionel K. en Thomas S. werden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, terwijl anderen, Mohamed M., Aissam A., Anaïs B.V. en een beklaagde bij verstek tot acht jaar gevangenisstraf werden veroordeeld.

Twee verdachten werden veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en twee tot vijf jaar gevangenisstraf. Een andere, veroordeeld voor het opzetten van commerciële structuren ter ondersteuning van drugshandelaars, werd veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf. De laatste verdachte werd vrijgesproken van criminele organisatie, verkoop, vervoer, bezit en distributie van drugs, maar veroordeeld wegens overtreding van het verbod om directeur van een bedrijf te zijn, dat eerder was opgelegd in het kader van een proces wegens grootschalige sociale fraude.

De verdachten werden schuldig bevonden aan het behoren, sommigen als leiders en anderen als leden, tot een criminele organisatie die tonnen cannabis vervoerde van Marokko naar Spanje en vervolgens naar België. Verscheidene van hen werden ook schuldig bevonden aan het ontvoeren van een van hun getrouwen in april 2019. Ze hielden hem vervolgens vast in een villa in Marbella, aan de Costa del Sol in Spanje, en martelen hem daar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?