Vijftiental adoptiekinderen uit Congo mogelijk ontvoerd

© bruzz
| De biologische ouders zouden hun kind destijds vanop het Congolese platteland nietsvermoedend hebben meegestuurd op ‘vakantiekamp’ in Kinshasa. Daar zouden ze in een weeshuis zijn beland en op een vliegtuig richting België zijn gezet.

Het federaal parket bevestigt dat het ‘een vijftiental’ ouderparen heeft gevraagd of een expert een DNA-staal mag afnemen van hun Congolese adoptiekindje. Het gerecht heeft sterke aanwijzingen dat de kinderen in hun thuisland werden ontvoerd en de biolo­gische ouders nog in leven zijn.

Dat schrijft De Standaard dinsdag.

De biologische ouders zouden hun kind destijds vanop het Congolese platteland nietsvermoedend hebben meegestuurd op ‘vakantiekamp’ in Kinshasa. Daar zouden ze in een weeshuis zijn beland en op een vliegtuig richting België zijn gezet en hier opgevangen zijn door ouders die nietsvermoedend een jarenlange adoptieprocedure hadden doorlopen.

Het federaal parket wil nu definitief uitsluitsel over de gevoerde adoptieprocedures via het weeshuis, dat intussen gesloten is. Het gaat om alle geadopteerde Congo­lese kinderen sinds november 2013. Vermoedelijk is de Belgisch-Congolese Julienne Mpemba verantwoordelijk voor het frauduleus systeem. De Naamse verbleef al weken in de cel en wordt verdacht van mensenhandel met minderjarige slacht­offers.

In mei 2017 kwam het verhaal van vier Congolese kindjes aan het licht die momenteel in een Belgisch adoptiegezin zit, terwijl de échte ouders nog in leven zijn. Sindsdien loopt het Belgische onderzoek naar identiteitsfraude. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?