Viruswaanzin betoogt tegen coronamaatregelen

© BRUZZ
| De protestanten betogen tegen de huidige coronamaatregelen en vragen het ontslag van Marc Van Ranst.
Updated: 16-08-2020 - 19:11

De vzw Viruswaanzin betoogde zondagmiddag aan de Financietoren tegen de coronamaatregelen. Veel deelnemers droegen geen mondkapje, of droegen het op de verkeerde manier, en hielden zich niet aan 'social distancing'. De politie kwam niet tussenbeide.

"Laat één ding duidelijk zijn," zei medeorganisator Michael Verstraeten vooraf.

"Wij zijn geen ontkenners van deze ziekte. Corona maakt wel degelijk slachtoffers. Maar wij vinden dat de maatregelen van de overheid niet in verhouding staan tot de omvang en de dreiging van de ziekte. Deze coronacrisis is klein bier in vergelijking met de Spaanse griep van een eeuw geleden", aldus Verstraeten in De Middag bij Sonny op Radio 2 Vlaams-Brabant. (Lees verder onder de video)

Praktische regeling betoging

De betoging zou de hele namiddag met respect voor de coronamaatregelen verlopen, beloofde Viruswaanzin vooraf. Het dragen van een mondmasker was verplicht, maar veel bezoekers hielden zich daar niet aan. De initiatiefnemers verwachtten meer dan de toegelaten 200 mensen aan de Financietoren in Brussel, tot 3.000 zelfs.

Ze bedachten daarom een bijzonder systeem: deelnemers kunnen tussen 12 en 17 uur individueel door Brussel wandelen. Begint je naam met één van de eerste zes letters van het alfabet, dan ben je welkom tussen 12 en 13 uur. Mensen wiens naam begint met een letter tussen de G en de L, kunnen tussen 13 en 14 uur hun ontslagbrief voor Marc Van Ranst komen afgeven, en zo verder.

"De ontslagbrieven zullen worden bijgehouden door de Pestdokter. De mensen vervolgen hun wandeling of bezoeken de locale horeca en middenstand," klonk het eerder al bij de organisatoren vzw Viruswaanzin. "Er is nauw overleg geweest met de Stad Brussel en de politie van de stad Brussel hoe we binnen de geldende regels een groot aantal mensen kunnen laten betogen en dit is het resultaat."

Desondanks waren er volgens een BRUZZ-reporter ter plekke toch minstens 300 à 400 mensen verzameld aan de Financietoren. Groepen betogers komen en gaan wel voortdurend, dus de juiste aantallen zijn moeilijk in te schatten. (Lees verder onder de fotogalerij)

Geen coronaboetes

Op de onderstaande beelden is te zien dat veel deelnemers geen of een geïmproviseerd mondmasker droegen. Niet iedereen bewaarde bovendien voldoende afstand van elkaar.

Toch trad de politie niet op tegen betogers die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. "De manifestatie is goed verlopen," zegt Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "We hebben vastgesteld dat een deel van de deelnemers geen mondmasker droeg, maar we zijn niet tussengekomen omdat het op dat moment en gezien de situatie niet opportuun was om daarvoor tussen te komen."

(Lees verder onder de video)

De betogers op de manifestatie van vzw Viruswaanzin dragen niet allemaal een mondmasker en de social distance wordt niet altijd gerespecteerd.

Kortgeding afgewezen

Een aantal mensen achter de vzw had eerder al een kortgeding aangespannen tegen de coronamaatregelen, maar hun eisen werden door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg afgewezen, onder meer omdat de rechtbank van oordeel was dat hun argumenten wetenschappelijk geen enkel hout sneden.

De eisers gingen echter in beroep. Dat wordt op 14 oktober behandeld door het Brusselse hof van beroep.

20200816_flyer_viruswaanzin
© vzw Viruswaanzin
| De flyer die vzw Viruswaanzin verspreidt voor de betoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?