Visit.brussels verwacht grote impact coronavirus

© Pxhere
| Het bekende mondkapje helpt niet echt tegen besmetting.

Dat Chinese reisbureaus voorlopig geen binnen- en buitenlandse pakketreizen meer mogen verkopen, zal zich laten voelen in Brussel. Visit.brussels verwacht een grote impact, "omdat de Chinese markt een van de sterkst stijgende groepen is wat het Brussels toerisme betreft", aldus woordvoerder Jeroen Roppe.

Voor Vlaanderen is China op dit moment qua volume pas de 9de markt, maar natuurlijk wel een snel groeiende, zo is bij Toerisme Vlaanderen vernomen. De Chinese beslissing kadert in de bestrijding van het coronavirus.

"We hebben nog geen officieel bericht gekregen van onze Chinese contacten over deze beslissing, maar we blijven ons verder informeren", aldus nog Roppe van visit.brussels. "Wat Brussel betreft is de impact wel groot, omdat de Chinese markten een van de sterkst stijgende groepen is wat het Brussels toerisme betreft. Maar in absolute cijfers gaat het weliswaar maar om enkele procenten. Als je kijkt naar het aantal overnachtingen in Brussel gaat het om ongeveer vijf procent."

Voor concrete cijfers over een mogelijke impact in Vlaanderen, is het nog te vroeg, aldus Toerisme Vlaanderen. Ook gaat het niet om een groot volume Chinese toeristen, aldus woordvoerder Stef Gits. "Maar dat betekent niet dat we dit niet opvolgen. China is op dit moment qua volume bezoekers nog vrij beperkt, maar de cijfers stijgen wel jaar na jaar." In 2018 was China zo goed voor 161.717 aankomsten (of individuele bezoekers) in Vlaanderen, op een totaal van 14.034.171 aankomsten.

Uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dan weer dat in 2018 285.000 Chinezen in Nederlandse hotels sliepen, de helft meer dan vijf jaar geleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?