Acht procent van de Belgische bevolking krijgt gezondheidsproblemen door het drinken van leidingwater, zo schreef Le Soir dinsdag.

Vivaqua: 'Brussels kraantjeswater voldoet aan de normen'

© Belga
14/02/2018

"De kwaliteit van het kraantjeswater wordt regelmatig gecontroleerd en voldoet aan de normen die het gewest vooropstelt". Dat zegt watermaatschappij Vivaqua. Het reageert daarmee op een bericht in Le Soir, als zou acht procent van de Belgen aan drinkwater van slechte kwaliteit worden blootgesteld.

In 2015 zouden zo'n 900.000 Belgen (8 procent) blootgesteld geweest zijn aan ongezond kraantjeswater. De cijfers komen uit een rapport van de Europese Commissie, maar worden door de beleidsmakers gerelativeerd. Ook Vivaqua stelt dat er in Brussel niets aan de hand is met het leidingwater.

Zo zou 99,64 procent van het water in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voldoen aan de voorschriften. "Onregelmatigheden zijn te wijten aan installaties van de consument, maar niet aan het publieke waternet", reageert Vivaqua. Het waterbedrijf baseert zich daarvoor op verschillende kwaliteitscontroles. "Het water wordt nagekeken op meer dan 250.000 parameters, gaande van wateropvang tot distributie."

Volgens Vivaqua voldoet het kraantjeswater van de hoofdstad ook aan de Europese normen. Die zijn immers gebaseerd op aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en werden op het federaal niveau alsook in de drie gewesten geïntegreerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , leidingwater , kraantjeswater , vivaqua , Europese Commissie , Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni