Kuumba trekt weg uit zijn pand aan de Waversesteenweg.

Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba trekt voorlopig weg uit Matonge

HUB
© BRUZZ
08/05/2023

Het Vlaams-Afrikaanse Huis Kuumba sluit deze maand zijn pand op de Waversesteenweg en gaat op zoek naar een nieuw onderkomen in Elsene. Intussen opent Kuumba ook een vestiging in Anderlecht: "Ook daar is een grote Afrikaanse gemeenschap."

Kuumba zat de eerste zeven jaar van zijn bestaan in een voormalige bakkerij in de Elsense Vredestraat en verhuisde in 2016, na een meningsverschil met de eigenaar over de huurprijs, naar de Waversesteenweg.

Daar moet Kuumba nu ook vertrekken. “Wij moeten hier weg omdat het gebouw niet echt geschikt is als cultureel centrum en de eigenaar weigert om de nodige aanpassingen te doen,” zegt Aline Nyirahumure, coördinator van Kuumba. Eind deze maand gaan de deuren definitief dicht. Deze vrijdag, 12 mei, is er een afscheidsfeest.

Kuumba verdwijnt niet helemaal uit de Matonge-wijk. “De komende tijd zullen we hier een nomadisch bestaan leiden, in samenwerking met de bibliotheek en het gemeenschapscentrum.” Ook zoekt Kuumba, samen met de gemeente Elsene, naar een nieuwe locatie in Matonge. “We nemen er onze tijd voor omdat we deze keer geen kortlopend contract met een privé-eigenaar willen. We zoeken een plek waar we lang kunnen zitten en echt iets kunnen opbouwen.”

'Ook in Anderlecht woont een grote Afrikaanse gemeenschap'

Aline Nyirahumure, coördinator Kuumba

De organisatie, die gefinancierd wordt zowel door de VGC als de Vlaamse Gemeenschap, is ondertussen bezig met de opening van een nieuwe vestiging in Anderlecht. “We willen een cultureel centrum in de twee wijken. Ook in Anderlecht is er een grote Afrikaanse gemeenschap. Logisch dat wij daar ook aanwezig willen zijn,” zegt Nyirahumure.

Kuumba krijgt er onderdak in een groot pand, eigendom van de vzw De Overmolen, in de Passerstraat in hartje Kuregem. “Op de bovenverdiepingen komen er sociale woningen. De Overmolen zet er een intergenerationeel project op, samen met lokaal dienstencentrum Cosmos. Wij mogen het gelijkvloers huren en dit voor lange termijn.”

Broedplek

Kuumba wil er, net als nu in Matonge, een caféwerking organiseren en zal de plek delen met andere organisaties, zoals het Internationaal Comité en het Platform voor Afrikaanse artiesten. Het wordt aldus een van de twaalf nieuwe ‘broedplekken’, een initiatief van Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) om de samenwerking binnen het Nederlandstalig gemeenschapsnetwerk te stimuleren.

De locatie in Anderlecht zou eind juni klaar zijn. Nyirahumure: “In de zomer trekken we erin en de officiële inhuldiging is gepland voor september.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni