BBV Johan Leman 01

'Vlaanderen mee verantwoordelijk voor achteruitgang sociale cohesie Molenbeek'

© Belga
16/11/2015

De huidige en vorige Vlaamse regering zijn mee verantwoordelijk voor de achteruitgang van de sociale cohesie in Molenbeek. Dat zegt Johan Leman, voorzitter van het integratiecentrum Foyer in Molenbeek.

Het integratiecentrum Foyer in Molenbeek is "de laatste twee jaar de financiering die ze vanuit de Vlaamse gemeenschap kreeg totaal verloren omdat de Vlaamse gemeenschap een eerste-lijnswerking als die van Foyer niet meer nodig vond en oordeelde dat enkel nog op nieuwkomers moest ingezet worden".

Dat antwoordt de voorzitter van de vzw en gewezen directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding Johan Leman op zijn Facebook-pagina minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon die zich afvroeg waarom er in Molenbeek zo weinig samenwerking is tussen politie, staatsveiligheid en sociale diensten.

Leman stelt vast dat Foyer voor Vlaanderen volledig kon verdwijnen: "Dit is de realiteit. Niet 1 euro mocht en zou er nog vanuit Vlaanderen aan eerstelijnswerk in Molenbeek gespendeerd worden. En de enkele afspraken die ik met ministers-partijgenoten van minister Jambon aangevraagd had om de toestand met hen eens te kunnen bespreken, kregen nooit een antwoord".

Johan Leman vraagt zich af hoe minister Jambon Molenbeek zal opkuisen en wenst hem veel geluk toe: "En als u denkt dat het nu plots parachuteren vanuit Vlaanderen van een legioen maatschappelijk werkers, zonder jarenlange voeling met de wijken, de zaak zal oplossen, wel, 'bonne chance'!"

Volgens Leman is het aantoonbaar de verantwoordelijkheid van de huidige en vorige Vlaamse regering dat de toestand in Molenbeek op vlak van sociale weefsels serieus achteruit gegaan is. Hij verwijst naar een dubbel-interview dat hij met zijn opvolger op het CGKR, Jozef De Witte, had in Knack: "Ik herinner me dat ik toen zwaar uitgehaald had dat het fout was van minister Bourgeois om in wijken als Molenbeek alles aan inburgering op te hangen".

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni