Vlaanderen plant nieuw bos in Zellik

© Wim Robberechts & CO
Langs de Ring in Zellik wil Vlaanderen over 15 jaar een nieuw park- en bosgebied aanleggen. Het gebied van 26 hectare zal aansluiten op het Jetse Laarbeekbos. Aan de overkant van de Ring heeft Vlaanderen landbouwgrond gekocht "om de toekomst van de agrarische sector in de Rand te verzekeren."

Vlaanderen heeft in Asse een landgoed van 63 hectare aangekocht. Dat maakt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) bekend. Het gaat om de Hoeve Hooghof in deelgemeente Zellik, vlakbij de Ring rond Brussel.

Hooghof is een sinds 1983 beschermde Brabantse vierkantshoeve. Een deel van het landgoed is verkocht aan twee particulieren die in het gebied al gronden gebruiken of pachten. De overige 63 hectare komen nu in handen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Die laatste verwierf 26 hectare tussen de Ring en de grens met Brussel. Het gaat om landbouwgrond die op termijn zal worden herontwikkeld als natuurgebied. Het nieuwe park en bos zullen aansluiten op het Laarbeekbos in Jette, net over de gewestgrens. "De eerste vijftien jaar mag de landbouwer die de grond bewerkt wel blijven", verduidelijkt het kabinet-Schauvliege aan brusselnieuws.be. "Hij moet alleen enkele maatregelen nemen tegen erosie. Als de overeenkomst is afgelopen, kan de aanleg beginnen."

Aan de overkant van de Ring, die Vlaanderen zoals bekend wil verbreden, ligt de hoeve zelf, en daarrond verwierf de VLM 37 hectare. "Allemaal akker- en weiland waar landbouwers die elders in de Rand hun grond verliezen, terecht kunnen als zij dat wensen. Het gaat om boeren van wie de grond een nieuwe bestemming krijgt in het kader van het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Rand."

Met de aankoop wil Schauvliege onderstrepen dat ze de schaarse ruimte die in de Rand nog overblijft, wil behouden. "Vlaanderen moet een groen en dynamisch stedengewest worden, waarin de open ruimte versterkt en de biologische diversiteit hersteld wordt", klinkt het in een persbericht. "De Vlaamse Rand kan zich verder ontwikkelen als groene gordel, terwijl ook de toekomst van de landbouwsector is gewaarborgd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?