'Verbreding van Ring is nefast voor Laarbeekbos'

In Jette hebben Greenpeace en Natuurpunt actie gevoerd tegen de geplande verbreding van de Ring rond Brussel. Een deel van het Laarbeekbos zou moeten wijken voor de auto's. [4 reacties]

Zaterdag hebben Greenpeace en Natuurpunt in het Laarbeekbos een themawandeling georganiseerd. Een verbreding van de Grote Ring heeft volgens de organisaties grote gevolgen voor het beschermde Laarbeekbos.

"Dit bos heeft in de geschiedenis al afgezien," zegt Eddy Maes van Natuurpunt. "Je kan er blijven aan knagen, maar op het einde is het weg."

Door een verbreding van het noordelijk deel van de Ring zouden er 5 van de 33 hectaren bos verloren gaan. De overheid zou omgehakte bomen wel op een andere plek vervangen door nieuwe.

Maar volgens Natuurpunt is dat niet zo eenvoudig. Het duurt tientallen jaren voor bepaalde fauna en flora in het nieuwe bos gedijen.

"Vleermuizen hebben belang bij een oud bos. En ook voor bosanemonen is dat belangrijk. Dat plantje breidt zich één meter per eeuw uit," zegt Erik Meerschaut van Natuurpunt.

Volgens de Vlaamse overheid is de uitbreiding van de Grote Ring nodig om het fileprobleem op te lossen. Dat is onzin, zegt Greenpeace. Meer rijstroken trekken na enkele jaren net meer auto's aan, luidt het. De Ring zou dan opnieuw dichtslibben en de vervuiling nog meer toenemen.

De verbreding van de Ring kadert in een plan om van deze regio een logistieke hotspot te maken, zegt Greenpeace. Dat betekent volgens de milieuorganisatie alleen maar meer vrachtverkeer en een uitbreiding van de luchthaven.

De uitbreiding van de Ring rond Brussel wordt nog altijd bestudeerd. Er zijn nog geen definitieve knopen doorgehakt. De verbreding zou ten vroegste in 2013 beginnen.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?