Nieuwe Brusselse meerderheid tegen verbreding Ring

grote_ring_rond_brussel_940_667px_afslag_jette_c_bx1.jpg
© BX1
| File op de grote Ring rond Brussel.
© BX1
| File op de grote Ring rond Brussel.

Na Jette keert nu ook de Stad Brussel zich tegen de verbredingsplannen voor de Ring rond Brussel. Dat blijkt uit het nieuwe bestuursakkoord.

“We willen de luchtkwaliteit sterk verbeteren en daarom verzetten we ons tegen een verbreding van de Ring (R0)”, staat te lezen in het kersverse bestuursakkoord van de Stad Brussel, dat donderdag werd voorgesteld. De vorige meerderheid liet deze zomer nog weten dat ze geen principiële bezwaren had tegen de Vlaamse plannen.

De Stad vraagt het Brussels Gewest nu om een dialoog te starten met het Vlaams Gewest. Die moet uitmonden in meer alternatieven voor de auto bij verplaatsingen naar en uit het Gewest. Daarnaast vraagt het nieuwe bestuur ook "de infrastructuur aan te passen om autodelen te bevorderen".

"We zijn ervan overtuigd dat een uitbreiding van de Ring ook veel meer autoverkeer zal aanzuigen," zegt de nieuwe schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) aan BRUZZ.

Het standpunt wordt in Jette op gejuich onthaald. De lijst van burgemeester Hervé Doyen Jette laat weten dat ze blij is met de koerswijziging in de Stad Brussel, die circa 700 meter Ring op haar grondgebied heeft. Jette grenst zelf aan de ring rond Brussel.

Alternatieven

“De Lijst van de Burgemeester hoopt dat binnenkort nog meer gemeenten en ook het Gewest zich tegen het project kanten”, klinkt het in een Jets communiqué. Jette lijkt daarmee al te speculeren over een groene machtsdeelname na de gewestverkiezingen.

De huidige gewestregering is verdeeld over het dossier. Open VLD en CD&V maken deel uit van de Vlaamse regering, die voor de verbreding of optimalisatie is. Minister-president Rudi Vervoort (PS) liet al weten dat er voor de gewestverkiezingen van 2019 geen akkoord meer zou komen met Vlaanderen over het project.

De Lijst van de Burgemeester in Jette wijst erop dat de plannen van de Vlaamse regering niet duurzaam zijn en vraagt om een andere aanpak: een lagere snelheid op de ring (die de capaciteit verhoogt en de veiligheid verbetert), rekeningrijden en het verder ontwikkelen van openbaar vervoer en zachte mobiliteit.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?