Alternatieven voor verbreding ring worden onderzocht

20180830 Brusselse buitenring ter hoogte van Jette 20180830 Brusselse buitenring ter hoogte van Jette
© PhotoNews
| Brusselse buitenring ter hoogte van Jette
© PhotoNews
| Brusselse buitenring ter hoogte van Jette

De Werkvennootschap, die de toekomstige werken aan de ring coördineert, zegt dat het een aantal alternatieven voor de verbreding van de ring zal onderzoeken. Tegen de volgende zomer zou de Vlaamse regering de knoop moeten doorhakken.

De verbreding van de ring rond Brussel gaat uit van het zogenaamde ‘drie-plus-twee-principe.’ Daarbij worden drie rijstroken voorbehouden voor het doorgaand verkeer en twee rijstroken voor het lokaal verkeer. Een voorstel dat komt van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Dat blijft ook ons vertrekpunt”, zegt Marijn Struyf van de Werkvennootschap, dat de toekomstige werken coördineert.

Maar ook het publiek werd daarover geraadpleegd. “Daaruit blijkt dat burgers, gemeenten en belangengroepen alternatieven willen. Die gaan we nu onderzoeken”, aldus Struyf. “Een scenario dat onderzocht kan worden is bijvoorbeeld twee rijstroken voor doorgaand verkeer in combinatie met één rijstrook voor het openbaar verkeer en carpooling. Of een herinrichting waarbij zo weinig mogelijk extra ruimte wordt ingenomen, en men binnen de bestaande verharding werkt.”

De Werkvennootschap zal enkele alternatieven formuleren en vervolgens onderzoeken. Daarna worden die alternatieve scenario’s aan een milieueffectenrapport en een kosten-batenanalyse onderworpen. “Dat moet tegen de volgende zomer gebeuren. Daarna beslist de Vlaamse regering, komt er een openbaar onderzoek en kunnen de mensen terug zeggen wat ze ervan vinden.”

De herinrichting van de ring loopt geen ‘monumentale vertraging’ op door de inspraakprocedures, zegt de Werkvennootschap. “Als we zouden vasthouden aan ons vertrekpunt zonder dat er een draagvlak voor is, botsen we misschien op procedures bij bijvoorbeeld de Raad van State”, klinkt het.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?