Verbreding ring: Voka noemt houding Vervoort 'schandalig'

De Brusselse Ring ter hoogte van Anderlecht De Brusselse Ring ter hoogte van Anderlecht
© PhotoNews
| De ring rond Brussel, ter hoogte van Anderlecht (archiefbeeld).
© PhotoNews
| De ring rond Brussel, ter hoogte van Anderlecht (archiefbeeld).

Bij de start van het nieuwe werkjaar, geeft werkgeversorganisatie Voka de Brusselse regering een serieuze veeg uit de pan. "Minister-president Rudi Vervoort (PS) verkondigde dat er voor de gewestverkiezingen geen akkoord meer komt over de verbreding van de ring. Die houding is schandalig", aldus Voka-voorzitter Paul Kumpen.

Voka trapt het nieuwe politieke werkjaar maandagavond af in Cinema Palace aan het Brusselse Beursplein. De Vlaamse werkgeversorganisatie vestigt er de aandacht op de mobiliteitsproblemen in ons land en maant de verschillende regeringen aan tot actie. "Ik hoef u niet te vertellen dat de economische schade voor onze bedrijven nefast is", steekt Vokavoorzitter Paul Kumpen van wal.

Voka is helemaal niet te spreken over de manier waarop de Brusselse regering met de verbreding van de ring rond Brussel omgaat. "Ik hoorde minister-president Rudi Vervoort (PS) verkondigen dat er voor de gewestverkiezingen geen akkoord meer komt. Die houding is schandalig en staat haaks op wat van politici verwacht wordt", aldus Kumpen in zijn speech.

'Ring lijkt op zone 30'

"De ring rond Brussel lijkt elke ochtend steeds meer op een zone 30. Of zelfs trager. We kunnen niet langer wachten. De ring moet veiliger, vlotter en efficiënter worden gemaakt. We roepen de Vlaamse regering op om zo snel mogelijk een akkoord te vinden met de Brusselse. Die laatste speelt met de economische toekomst van de hoofdstad."

"We verwachten van de Brusselse regering geen egoïsme, maar een constructieve houding. Het is in ons aller belang dat er snel een akkoord wordt gevonden zodat de werken vooruit kunnen en dat we eindelijk de stilstand in Brussel kunnen doorbreken. De schop moet sneller in de grond."

Studie bij 1.000 Vlamingen

Samen met onderzoeksbureau iVox zette Voka ook een bevraging bij 1.000 Vlamingen op touw. Daaruit blijkt dat de auto nog steeds de plak zwaait op de Vlaamse wegen. Tachtig procent van de Vlamingen bezit een privéwagen, elf procent beschikt over een bedrijfswagen.

's Morgens verplaatst 46 procent van de Vlamingen zich met een privéwagen en 14 procent met een bedrijfswagen. Opvallend: slechts 1 op 20 Vlamingen geeft aan dagelijks gebruik te maken van het openbaar vervoer. “Hoog tijd om werk te maken van kwaliteitsvolle alternatieven voor de wagen,” concludeert Kumpen.

Er heerst bovendien een grote ontevredenheid over de kwaliteit van het openbaar vervoer en de weginfrastructuur. "De fiets heeft potentieel, maar 44 procent klaagt over de fietspaden. Een op vijf Vlamingen is nochtans bereid meer te fietsen met een elektrische fiets", besloot Kumpen.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?