Kris Peeters: 'Neo en verbreding Ring niet meer van deze tijd'

Bekijk ook de afspeellijst: Shout Out

Mobiliteitsexpert Kris Peeters was donderdag te gast in Shout Out. Hij had het onder andere over het Neo-project op het Heizel en de verbreding van de Ring. 'Die projecten zijn niet meer van deze tijd.'

Volgens Peeters weten zowel voorstanders van het Neo-project als van de verbreding van de Ring dat de projecten meer autoverkeer zullen aantrekken en de afhankelijkheid van de auto zullen bevorderen.

"Maar die projecten krijgen een ander jasje aangemeten, door het bijvoorbeeld te hebben over een innoverend stadsproject of een 'optimalisering' van de Ring," zegt hij. "Dat is allemaal schijn."

'Metro betekent: auto evenveel plaats'

Dinsdag raakte bekend dat de uitbreiding van de metro naar het noorden van Brussel tot 2030 uitgesteld wordt. Peeters stelt dat de nieuwe metrolijn alles nodeloos ingewikkeld maakt.

"Ik ben een grote voorstander van de metro, maar het biedt op korte termijn geen soelaas. Bovendien is het een voortzetting van het en-en-verhaal. De auto moet er namelijk geen plaats voor inleveren."

'Waze is vergif'

Ook over apps als Waze, waarmee chauffeurs gemakkelijk files kunnen ontwijken maar zo wel op kleinere en lokale wegen rondrijden, was Peeters niet enthousiast. "Dat is vergif," klinkt het scherp.

Hij pleit voor een betere samenwerking tussen de overheden en de aanbieders van de apps. Zo kunnen die rekening houden met bijvoorbeeld schoolstraten of andere wegen waar transitverkeer niet welkom is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?