Zicht vanuit het atomium op de heizelvlakte en het Koning Boudewijnstadion: hier moet het NEO-project verrijzen

| Zicht vanuit het atomium op de heizelvlakte en het Koning Boudewijnstadion: hier moet het NEO-project verrijzen.

Vergunning afgeleverd voor verbindingsweg tussen Ring en Heizel

© Belga - BRUZZ
27/06/2023

De Vlaamse administratie heeft een vergunning afgeleverd voor een verbindingsweg tussen de Ring en Parking C van de Heizel. Volgens het Vlaamse Departement Omgeving gaat het om een verbindingsweg met een zuiver logistieke functie. Dat belet Brussels burgemeester Philippe Close echter niet om het "een grote vooruitgang" voor NEO te noemen, het project voor de heraanleg van de Heizel.

Het NEO-project is een controversieel stedenbouwkundig project van de stad Brussel op de Heizel, met het oog op het verhogen van de internationale uitstraling van de hoofdstad. Onder andere een congrescentrum en een nieuw winkelcentrum worden gepland.

De verbindingsweg waarvoor nu een vergunning werd afgeleverd, wordt essentieel geacht om het risico te beperken dat omliggende buurten worden overspoeld door het verkeer dat de bouw van het nieuwe project met zich mee zal brengen.

'Niet in functie van NEO'

Het Departement Omgeving bevestigt dat er een vergunning is afgeleverd, maar voegt er aan toe dat de verbindingsweg niet wordt aangelegd in functie van de uitvoering van een nieuw project, zoals NEO of dergelijke. "De verbindingsweg is enkel bedoeld als dienstweg voor de bestaande activiteiten op de Heizel", aldus de woordvoerder.

"De weg heeft een zuiver logistieke functie. Hij wordt gebruikt voor shuttlebusjes die personen van Parking C naar de Heizel brengen, en voor logistiek verkeer van exposanten en leveranciers. Enkel dat verkeer zal de verbindingsweg kunnen gebruiken en zal dus niet meer door de omliggende woonstraten moeten rijden", luidt het.

Heizelvlakte

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft op 5 juni 2023 een nieuw en vierde openbaar onderzoek opgestart naar het NEO-project op de Heizelvlakte. Eerdere versies van de plannen voor het NEO-project werden telkens vernietigd door de Raad van State.

Dit in 2015, 2017 en 2020. Het vierde onderzoek naar de wijziging van het Gewestelijke Bestemmingsplan voor het project op de Heizelvlakte werd opgestart op 5 juni 2023 en zal duren tot 3 augustus.

Brusselse burgemeester Philippe Close noemt de vergunning van de verbindingsweg op Twitter "een grote vooruitgang voor de ontwikkeling van de Heizelvlakte & Neo. Deze mobiliteitsoplossing is positief voor Vlaams gewest en de stad Brussel. Bewijs dat we met dialoog samen onze economische ontwikkeling kunnen versterken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni