| Van links naar rechts: Elke Van den Brandt (Groen), Sven Gatz (Open VLD), Kris Peeters (EIB) en Brieuc de Meeus (MIVB)

Europese investeringsbank leent 475 miljoen euro aan Brussels Gewest voor metro 3

SVG
© BRUZZ
21/12/2023

De Europese Investeringsbank verstrekt 475 miljoen euro aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de bestaande premetroverbinding noord-zuid uit te bouwen tot een volwaardige metrolijn.

Het is de tweede lening aan het Brussels Gewest voor de uitbreiding van het openbaar vervoer. Vorig jaar werd al eens 475 miljoen euro beschikbaar gemaakt vanuit de Europese investeringsbank voor de MIVB.

Vandaag tekenden vicevoorzitter van de Europese investeringsbank Kris Peeters, MIVB-directeur Brieuc de Meeus, minister van mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) en minister van begroting Sven Gatz (Open VLD) een overeenkomst voor een nieuwe lening voor een gelijk bedrag.

Daarmee moet de premetroverbinding Noord-Albert uitgebouwd worden tot een volwaardige metrolijn. Dat is fase 1 van de toekomstige metro 3, die Albert met Bordet moet verbinden.

De kosten voor de eerste fase lopen fel op, en bedragen nu al 1,3 miljard euro. Dat heeft onder meer te maken met de moeilijkheden die de aannemers hebben ondervonden voor het graven van een tunnel onder het Zuidpaleis. Dat zal moeten worden ontmanteld, wat de factuur van fase 1 aanzienlijk verhoogt.

Betere differentiëring kredietverstrekkers

De totale kostprijs van metro 3 loopt nu al op tot 4,3 miljard euro. De Brusselse regering bestudeert hoe die in de toekomst gefinancierd kan worden, zonder dat de schuldgraad blijft stijgen.

De lening die het gewest heeft onderhandeld met de Europese Investeringsbank zal die druk op de schuldenberg vandaag niet verlichten. "Het blijft op dat vlak een lening als een ander," zegt begrotingsminister Gatz. Toch heeft de lening wel degelijk voordelen voor het Brussels Gewest, "omdat de Europese Investeringsbank een kwaliteitsmerk is en we daarnaast ook een betere differentiëring krijgen van de kredietverstrekkers."

De Europese investeringsbank investeert in projecten voor maximum 50 procent, en met een focus op klimaat, milieu, innovatie, infrastructuur en cohesie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Europese Investeringsbank , Kris Peeters , Sven Gatz , Elke Van den Brandt , Brieuc de Meeûs , MIVB , aanleg metro 3

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni