Vluchtelingen overnachten in wachtrij om plek niet te verliezen

MDC
© BRUZZ - Belga
08/03/2022
Updated: 08/03/2022 20.08u

Oekraïners die ook dinsdag heel de dag hebben aanschoven om zich aan te melden in het oude Jules Bordet-ziekenhuis willen nu niet opgeven. De toestroom van vluchtelingen is zo groot dat niet iedereen voor sluitingstijd geregistreerd kan worden. Verschillende mensen slapen daarom vannacht in de rij om er morgen vroeg bij te zijn.

Christina staat op dinsdagavond om 18 uur, sluitingstijd, helemaal vooraan in de rij aan het Jules Bordet-ziekenhuis. Samen met haar man slaapt ze al twee dagen in haar auto. Vandaag stond ze voor de tweede keer om 3 uur op om aan te schuiven. Ze is niet van plan om dat nog eens te doen en zal nu in de rij overnachten om haar plek niet kwijt te raken.

"Nog eens een nacht in mijn auto slapen om weer helemaal vanachter in de rij te staan, nee bedankt. Daarbij, dit is de hemel in vergelijking met drie dagen aan de grens bij Polen."

Voor sommigen zit er niets anders op. Want naast een tijdelijke verblijfsvergunning zoeken veel vluchtelingen ook nog een slaapplaats. Nog niet iedereen kon een dak boven z'n hoofd bemachtigen. Ze slapen vannacht in de wachtrij en hopen op die manier ook hun plaats te bewaken.

Anderen kunnen wel ergens terecht vanavond. Maar uit angst om hun plek in de rij kwijt te spelen, durven ze daar vannacht niet te slapen.

De voorbij dagen zijn er ruim 2.200 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. Op dinsdag heeft Dienst Vreemdelingenzaken 806 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in het voormalige Bordet-ziekenhuis in Brussel.

De Europese lidstaten beslisten vorige week donderdag om een tijdelijke bescherming te bieden aan Oekraïense onderdanen die op de vlucht zijn voor oorlog in hun land. Personen die zelf geen onderkomen hebben in ons land, kunnen daarna terecht bij medewerkers van Fedasil. Die zorgen ervoor dat deze mensen terechtkunnen in een van de vele Belgische gemeenten die de afgelopen dagen massaal huisvesting hebben aangeboden.

Oekraïners die in België toekomen, kunnen op basis van hun paspoort drie maanden geldig in België verblijven. "Er is dus absoluut geen nood om zich zo snel mogelijk te laten registreren, tenzij men een onderdak nodig heeft", aldus een DVZ-woordvoerder tegen Belga.

img_20220308_181614.jpg

| Christina Laybek, Oekraïense vluchteling vooraan in de rij bij het Jules Bordet-ziekenhuis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni