Vluchtelingenorganisaties verwachten nieuwe opvangcrisis in augustus

19/07/2023

Het is zes maanden geleden dat het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek werd ontruimd. Op het moment van de evacuatie verbleven er 163 mensen, maar op het hoogtepunt van de asielcrisis woonden meer dan duizend mensen in het pand. Na de ontruiming moesten tientallen mensen dus op zoek naar een nieuw onderkomen. Veel van hen belandden uiteindelijk in het tentenkamp aan het kanaal. Maar hoe zit het vandaag met de opvangcrisis?

Wie recent nog langs het kanaal wandelde, is het misschien opgevallen: de tientallen vluchtelingententjes staan er niet meer en ook aan het voormalig aanmeldcentrum Klein Kasteeltje is het een pak rustiger dan begin dit jaar. Ook aan het nieuwe aanmeldcentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken aan Pacheco zijn de wachtrijen verdwenen. Is de asielcrisis dan bezweerd?

"Neen, ze is vooral minder zichtbaar geworden", vertelt Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Die mensen slapen niet meer op straat, dat klopt. Ze hebben nu een plek in een kraakpand gevonden of slapen bij mensen thuis. Sommigen zijn ook doorgereisd naar andere Europese lidstaten."

Zes maanden geleden stond Willekens bijna dagelijks tussen de mensen in de lange wachtrijen om hen te wijzen op hun rechten. Vandaag hoeft hij dat niet meer te doen. "Maar in ons juridisch centrum waar vluchtelingen klacht kunnen indienen omdat ze geen opvang krijgen van de Belgische Staat, wordt de deur nog altijd platgelopen", zegt Willekens. "We hebben zo'n veertig aanvragen per dag. Fedasil is intussen al meer dan 7.000 keer veroordeeld wegens het niet opvangen van vluchtelingen die daar recht op hebben."

Kortere wachtlijsten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) maakt zich intussen sterk dat de wachtlijsten voor een opvangplek wel korter zijn geworden. "Vandaag staan er 2100 mensen op zo'n lijst", aldus een woordvoerder van haar kabinet. "Dat getal was een aantal maanden een pak hoger (op het hoogtepunt van de opvangcrisis 3.300, nvdr). We boeken dus wel vooruitgang."

"Kan goed zijn", zegt Willekens, "maar 2100 mensen op een wachtlijst is nog altijd exuberant veel. Het klopt dat er onder Nicole De Moor opvangplaatsen zijn bijgekomen, maar het is gewoon niet genoeg. Vluchtelingenwerk Vlaanderen erkent de moeilijkheden die bij het openen van een opvangcentrum komen kijken, maar we kunnen na twee jaar opvangcrisis niet anders dan vaststellen dat de politieke wil bij de voltallige regering om deze crisis te bezweren, ontbreekt."

Nieuwe crisis in augustus

Alleenstaande mannen die asiel aanvragen in ons land, moeten vandaag vier tot vijf maanden wachten vooraleer ze aanspraak maken op een opvangplek. "De meest kwestbare groepen, zoals vrouwen en minderjarigen, krijgen voorrang", zegt het kabinet De Moor. "Eigenlijk is de situatie voor hen uitzichtloos", reageert Willekens.

En het ziet er niet naar uit dat augustus beterschap zal brengen. "Elk jaar is er een piek van asielaanvragen in augustus", weet Willekens. "Het aantal opvangplaatsen is beperkt. Wij vrezen dat we opnieuw lange wachtrijen alleenstaande mannen zullen zien aan onze aanmeldcentra volgende maand. En wie weet ook opnieuw vrouwen met kinderen. Neen, de opvangcrisis is niet voorbij."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Nicole De Moor, Asiel en Migratie, asielaanvraag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni