| Mensen schuiven tijdens de ramadan aan voor voedselhulp bij Food Dignity

Voedselhulp scheert hoge toppen tijdens ramadan

Sarah Declercq
© BRUZZ
15/04/2022

Aan het Zuidstation staan lange rijen mensen aan te schuiven. Niet om op een trein te stappen, wel voor een warme maaltijd en voedselpakketten van Food Dignity, een organisatie die voedselhulp biedt. Tijdens de islamitische vastenmaand ramadan deelt de organisatie meer dan zes keer meer maaltijden uit dan in gewone maanden.

“Iftar: nood aan 35 kilogram niet-pikante merguez,” staat geschreven in een oproep op de Facebookpagina van Food Dignity. Maar 1, 2 of 5 kilogram is ook al goed.

Food Dignity is een organisatie die voedsel bedeelt in de Fonsnylaan, aan het Zuidstation. Elke dag worden er tussen 18.30 en 20.30 uur voedselpakketten en warme maaltijden verdeeld en staan er lange wachtrijen.

De hulporganisatie werd opgericht aan het begin van de coronacrisis. Sindsdien worden er dagelijks zo’n 300 warme maaltijden uitgedeeld. Tijdens de ramadan – de islamitische vastenmaand die nog tot 1 mei duurt – zijn dat er echter 2.000.

Zo worden momenteel ook typische gerechten gemaakt voor de iftar, de maaltijd die het vasten breekt na zonsondergang. Mensen kunnen er zo ook harira (een soort dikke soep), tajine, dadels, karnemelk en zoetigheden krijgen.

2022-04-14_food_difnity_voedselbank_ramadan_.jpeg

Voedselpakketten van Food Dignity.

Ramadan

Sinds maart 2020 heeft de organisatie al meer dan 500.000 maaltijden en voedselpakketten uitgedeeld, aldus oprichtster Awatif Majid.

Niet alleen moslims die de ramadan volgen zijn er welkom. “Wij zien daklozen, sans-papiers, heel oude mensen, ouder dan 85, maar ook kinderen uit de buurt, Oekraïners, Polen, Belgen, migranten, alleenstaande moeders, enzovoort,” zegt Majid. “De ramadan is een moment van delen, zonder onderscheid te maken in geslacht of afkomst. Iedereen is welkom zonder inschrijving,” klinkt het.

De voedselbevoorrading blijkt geen probleem te zijn. “We hebben een heel groot netwerk van vrienden die ons producten van Colruyt, Lidl en Aldi brengen”. Toch kan het gebeuren dat de voorraad opraakt. Dan doet de organisatie een oproep op sociale media, zoals bijvoorbeeld voor een paar kilogram merguezworsten.

"We hebben meestal geen probleem met de bevoorrading, maar als de voorraad opraakt en dan doen we een oproep op sociale media"

Awatif Majid (midden), initiatiefneemster

Voedselbanken

Food Dignity is niet de enige die voedselhulp voorziet in Brussel. Bij de Belgische Federatie van Voedselbanken zijn voor de regio Brussel-Brabant 136 verenigingen aangesloten die aan voedselbedeling doen.

Niet alleen de ramadan zorgt voor een toenemende vraag bij de voedselbanken, vooral de coronacrisis heeft er ingehakt. Op twee jaar tijd zagen de voedselbanken tien procent meer begunstigden in Brussel, zegt Luc Rogge, vicevoorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken voor Brussel‑Brabant. Ook bij Food Dignity zien ze de grote impact van de coronacrisis.

“Vluchtelingen komen over het algemeen naar de grote steden en in België is dat vooral Brussel,” legt Rogge uit. “In die grote steden heb je namelijk ook ‘een alternatieve economie’, maar die is vanwege de coronacrisis grotendeels weggevallen waardoor veel mensen plotsklaps geen werk meer hadden.”

Ook de stijgende energiefacturen en de nieuwe vluchtelingenstroom uit Oekraïne dragen bij tot een grotere nood aan voedselbanken. “We verwachten met de stijgende energieprijzen dat er nog het een en het ander zit aan te komen.”

De vraag wordt dus steeds groter, terwijl het aanbod eigenlijk vermindert. “We merken dat de retailsector minder overschotten heeft, omdat er steeds meer vragende partijen zijn.”

Volgens Rogge is er dan ook geen tekort aan voedselbedelende organisaties in Brussel. Dagelijks komen er 20 à 30 verenigingen bij de federatie voedsel ophalen om te verdelen. “Er zijn heel veel minderbedeelden in Brussel. Er is echt nood aan meer voedsel en dan komen we terecht bij de overheid.”

Vorig jaar heeft de federatie al steun gekregen van de overheid. “En dat is zeker verder te bestendigen,” concludeert Rogge.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, voedselbanken, Belgische Federatie van Voedselbanken, food dignity, Ramadan, voedselbedeling, voedselhulp

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni