Voetgangerszone blijft in nieuwe plannen ongewijzigd

SDS
© BRUZZ
09/03/2017

De nieuwe plannen voor de heraanleg van de voetgangerszone zijn identiek aan de oude. Dat bevestigt bouwheer Beliris aan BRUZZ. Dat de nieuwe aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning desondanks zo lang op zich liet wachten, komt omdat Beliris het effectenrapport volledig heeft overgedaan.

Woensdag raakte bekend dat Beliris een nieuwe stedenbouwkundige vergunning heeft aangevraagd voor de heraanleg van de voetgangerszone. Het openbaar onderzoek start volgende week.

De eerste vergunningsaanvraag werd ingetrokken nadat de auditeur van de Raad van State boze handelaarsverenigingen gelijk had gegeven in hun protest tegen de voetgangerszone. Zij hadden niet voldoende inspraak gekregen, oordeelde de auditeur. Beliris verkoos toen om de aanvraag maar helemaal in te trekken, om zo tijd te besparen. Een advies van de auditeur wordt immers bijna altijd gevolgd door de Raad van State. (Lees verder onder de afbeelding)

'Nieuwe timing nog niet te voorspellen'
Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) verzekerde in september nog dat de nieuwe bouwaanvraag nog afgelopen najaar zou worden aangevraagd, minister Didier Reynders (MR), die verantwoordelijk is voor Beliris, maakte daar wat later "begin 2017” van.

Uiteindelijk duurde het nog een paar maanden langer. “Dat komt omdat we op basis van de opmerkingen van de Raad van State en de handelsverenigingen die beroep hadden aangetekend een volledig nieuw effectenrapport hebben opgemaakt”, zegt Elien Deswaef van Beliris. “Daarin is de impact op de omgeving objectief onderzocht. We hebben ook rekening gehouden met nieuwe elementen, zoals het veranderde circulatieplan en andere projecten die in de voetgangerszone worden uitgevoerd.”

Maar het nieuwe effectenrapport heeft niet geleid tot wijzigingen in de plannen voor de heraanleg. Die blijven volledig hetzelfde. De werken aan de voetgangerszone blijven bijvoorbeeld opgedeeld in drie delen. Ook de waterpartij in de Ortsstraat en het kunstwerk aan het de Brouckèreplein blijven overeind. (Lees verder onder het simulatiebeeld)

Beliris hoopt dat de bouwvergunning tegen juni wordt afgeleverd. Over een timing van de werken wil Deswaef tot die tijd niet spreken. “Pas nadat we de vergunning hebben, kunnen we een openbare aanbesteding uitschrijven en een aannemer zoeken. Het zal dus nog wat duren.”

Voor de werkzaamheden die nu al plaatsvinden op het De Brouckèreplein is geen vergunning nodig. Die dienen om de waterdichting van de premetro eronder te herstellen, ter voorbereiding van de ombouw naar een metrolijn.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni