Voetgangerszone krijgt 'slimme' straatverlichting

© BRUZZ
| De voetgangerszone krijgt dit jaar voor 97.000 euro aan nieuwe straatverlichting.

De Stad Brussel investeert 97.000 euro in de aankoop van moderne straatverlichting voor de voetgangerszone. In totaal zullen er 22 nieuwe lampen worden geplaatst. “Het grote voordeel is dat ze multifunctioneel zijn. Zo kunnen er bewakingscamera’s op worden geplaatst en zijn de masten voorzien van toegang tot elektriciteit en water”, zo zegt schepen voor Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR).

“Als we een Brussel 2.0 willen creëren, dan moeten we ook investeren in multifunctionele straatverlichting”, zo stelt schepen voor Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) duidelijk. Hij is dan ook bijzonder blij met de beslissing van het schepencollege om in te stemmen met de aankoop van 22 lantaarnpalen voor de voetgangerszone.

Van 60 naar 150 watt

Prijskaartje: 97.000 euro, maar dat zijn ze volgens Coomans de Brachène meer dan waard. “Een goede straatverlichting draagt bij tot het veiligheidsgevoel”, zo zegt de liberale schepen in La Capitale. “Vroeger hadden de lampen maar een vermogen van 60 watt, dat wordt nu opgetrokken tot 150 watt. En dat is lang niet alles."

"De masten beschikken ook over een toegang tot water en elektriciteit en kunnen een geluidssysteem voorzien van wifi. Er kunnen ook bewakingscamera’s aan bevestigd worden en het is mogelijk om mooie gevels in het straatbeeld uit te lichten.”

Concreet zullen 8 lantaarnpalen geïnstalleerd worden tussen de Grétry- en de Bisschopsstraat. De 14 anderen krijgen een plek tussen de Verversstraat en het Fontainasplein. Bovenop deze 22 exemplaren, bestelde het schepencollege er nog eens 89 extra voor elders in de stad. De kostprijs daarvan bedraagt zo’n 320.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?