Voetgangerszone lokt niet meer volk

LV
© brusselnieuws.be
28/10/2015

De autovrije zone op en rond de Anspachlaan heeft tot nu toe geen echt positieve invloed op de voetgangersstromen. Dat blijkt uit de eerste tellingen van handelsagentschap Atrium. Minister van Economie Didier Gosuin (FDF) spoort de Stad aan om dringend werk te maken van een handelsplan, samen met het Gewest.

De verwachting vooraf was dat de fikse uitbreiding van de voetgangerszone in het stadscentrum meer volk op de been zou brengen. Globaal genomen is er echter (nog) geen sprake van een positieve invloed op de passage in de Anspachlaan. Dat moet blijken uit een voorlopige studie van Atrium.

De metingen van het gewestelijk handelsagentschap tonen uiteenlopende pieken en dalen, maar geen structurele verbetering. Een voorbeeld: ter hoogte van het drukste telpunt (tussen Beurs en De Brouckère) varieert het aantal voetgangers per dag tussen 38.000 in augustus, 27.000 in september en 32.000 in oktober. Gemiddeld is dat niet beter dan de voorbije jaren.

Volgens Atrium is de voetgangerszone te sterk afhankelijk van conjuncturele factoren. "Mensen komen een kijkje nemen uit nieuwsgierigheid, om te spelen of in functie van het weer of de evenementen die er plaatsvinden", zegt Julien Bacq. "De onvoorspelbaarheid maakt het echter moeilijk voor handelaars en politici om te anticiperen."

Zakencijfer
Naast de traditionele tellingen deed Atrium ook een enquête bij meer dan 200 klanten en evenveel handelaars. Daaruit blijkt dat een meerderheid akkoord gaat met het principe van de voetgangerszone, maar velen bedenkingen hebben bij de implementatie en het beheer. De scepsis is merkelijk groter bij handelaars dan bij klanten.

Op basis van verklaringen van diezelfde handelaars (en dus niet gestaafd met cijfers), heeft de nieuwe voetgangerszone ook gemiddeld weinig impact op het zakencijfer van de handelaars. Sommigen doen het beter (vooral voedingswinkels en restaurants) en anderen zagen hun inkomsten dalen, enkelen zelfs met -30 procent. Maar de grootste groep geeft aan dat er geen evolutie is in vergelijking met vroeger.

Berlijnse Muur
Volgens Atrium heeft het project dringend nood aan meer inspraak en een duidelijke richting. "De invoering van de voetgangerszone was misschien te radicaal", zegt Bacq. "Alsof de Berlijnse Muur naar beneden kwam. Het heeft mensen in de war gebracht en velen weten niet waar ze aan toe zijn. De Stad moet in samenspraak met bewoners en handelaars tot een gedeeld project komen. Mensen moeten weten waar het naartoe gaat. Door de betrokkenheid te vergroten kunnen we een positieve dynamiek creëren."

Conclusie: er is dringend nood aan een globaal handelsplan voor het centrum. Voogdijminister Didier Gosuin roept het stadsbestuur alvast op om de kennis en expertise van Atrium niet te negeren. "De tijd dringt want als we het negatieve imago dat bij sommigen leeft en de confrontatie van meningen laten voortduren, zal dit fantastisch project mislukken", klonk het.

Atrium doet al enkele aanbevelingen, zoals een permanent infopunt op de Anspachlaan, een rechtstreeks communicatiekanaal tussen de stad en de handelaars, een politiepost in de voetgangerszone en een marketingcampagne voor de klanten.

Tot nu toe werkt schepen van Handel Marion Lemesre (MR) aan een eigen handelsplan in samenwerking met een extern bureau. Ze wil naar eigen zeggen de handelaars helpen die het wat moeilijker hebben. "We willen afrekenen met de negatieve sfeer die er rond de voetgangerszone ontstaan is en die de mensen weghoudt uit Brussel. Daarnaast willen we de mensen in het centrum de weg wijzen naar de handelaars. Niet enkel door pijlen, maar ook via een aantal nieuwe routes."

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie, Voetgangerszone Vijfhoek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni