© LV

Volgend schooljaar nieuwe immersieschool in Molenbeek

KH
© brusselnieuws.be
26/03/2015

In september opent in Molenbeek een nieuwe immersieschool voor 450 leerlingen. De Franstalige gemeenteschool bevindt zich aan de Mariemontkaai langs het kanaal. "Nederlands leren is nu eenmaal essentieel in Brussel", zegt burgemeester Schepmans.

De school opent in een nieuwbouw op de hoek van de De Bonnestraat en de Mariemontkaai. Het wordt een gemeenteschool die naar de prozaïsche naam ‘Ecole numéro 6’ zal luisteren.

Alle leerlingen in de school zullen immersieonderwijs volgen. Dat betekent dat ze een deel van de lessen in het Frans zullen krijgen en een deel in het Nederlands.

Aan het begin van de schoolcarrière, in de derde kleuterklas, verloopt nog de helft van de lessen in een van de twee talen. De kinderen leren later ook lezen en schrijven in het Nederlands, omdat die taal schriftelijk makkelijker te leren is.

In de loop van de volgende jaren neemt het aantal lessen in het Nederlands dan af, om op 8 uur te eindigen in het zesde leerjaar (tegenover 18 uur voor het Frans).

'Nederlands leren is essentieel'
Binnen de Molenbeekse gemeenteraad waren zowat alle partijen het eens over het project, zegt burgemeester Françoise Schepmans (MR) aan brusselnieuws.be. "Nederlands leren is dan ook essentieel in Brussel."

Leerkrachten in de nieuwe school zullen moeten aantonen dat ze het Nederlands nagenoeg perfect beheersen. Ze moeten ofwel een pedagisch diploma hebben van een Nederlandstalige instelling of een gelijkaardig Franstalig diploma gecombineerd met een getuigschrift van hoger middelbaar in het Nederlands.

De gemeente wil ook samenwerking aanmoedigen tussen de nieuwe school en de bestaande Nederlandstalige scholen op haar grondgebied.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Meertaligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie