Volume Eurostadion blijft dan toch intact

Vorige week liet bouwheer Ghelamco weten dat het stadion verkleinbaar wordt. Toch is daar in de nieuwe bouwplannen niks over terug te vinden. "Dat komt omdat het gebouw zelf even groot blijft", legt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt uit. "Wel kunnen we de bovenste twee rijen met een digitale wand afdekken. Maar ook meer ingrijpende aanpassingswerken zijn mogelijk."

Donderdagmorgen startte het openbaar onderzoek voor de nieuwe vergunningsaanvraag van het Eurostadion. Eerder deze week liet bouwheer Ghelamco weten van de gelegenheid gebruikt te hebben gemaakt die plannen lichtjes aan te passen.

Zo zou het nieuwe stadion moduleerbaar worden. Daarmee wil Ghelamco voetbalcub Anderlecht tegemoetkomen, dat geen stadion van 60.000 maar eerder een van 45.000 toeschouwers wil.

Digitale wand over bovenste twee rijen
Maar in de tientallen documenten die bij de bouwaanvraag horen, vinden we enkel het volgende: "In een situatie dat enkel een ploeg uit de nationale competitie het stadion vult, wordt een deel van de upper tier (bovenste ring, nvdr) niet bezet. De capaciteit van het stadion bedraagt in deze omstandigheden 45.000 toeschouwers."

Maar een tribune voor een deel laten vollopen, is niet hetzelfde als een moduleerbaar stadion. Ghelamco-bestuurder Philip Neyt legt uit aan onze redactie: "Het is niet zo dat het gebouw in dat geval fysiek lager wordt. Wel bieden we Anderlecht en de voetbalbond twee opties aan. Een tijdelijke optie: met een digitale wand over de twee bovenste rijen. Zo kunnen we 10.000 à 15.000 plaatsen afdekken."

Die investering wil Ghelamco betalen. "De opbrengsten van de reclamewand worden dan gedeeld", aldus Neyt.

Werken zonder bouwvergunning
Maar als de voetbalbond en/of Anderlecht dat willen, is Ghelamco ook bereid tot een tweede optie. "In dat geval voorzien we meer ingrijpende aanpassingswerken ", zegt Neyt.

Over welke werken het dan precies gaat, wil hij nog niks kwijt. "We gaan dat eerst met de partners bespreken." Maar echt fundamentele werken - zoals het weghalen van een hele tribune of het verlagen van het dak - zijn dat zeker niet. "Het gaat om makkelijk uitvoerbare werken, zonder nieuwe bouwvergunning", aldus Neyt. 

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?