Vondelingenschuif in Evere krijgt geen groen licht

© Belgaimage
| De vondelingenschuif van Moeders voor moeders in Antwerpen (archiefbeeld)

De eerste Brusselse vondelingenschuif komt dan toch niet in Evere. Nochtans vocht Corvia, de vzw achter de plannen, een eerder verbod succesvol aan bij de Raad van State. Vijf maanden na die uitspraak beslist de gemeente op basis van nieuwe adviezen toch om de vondelingenschuif opnieuw, ditmaal definitief, te verbieden. De vzw bekijkt nu de mogelijkheid om uit te wijken naar een andere locatie in Brussel.

De plannen voor de tweede Belgische vondelingenschuif ontstonden in 2017. Toenmalig burgemeester van Evere, Pierre Muylle (PS), kwam al snel met een verbod. Drie jaar na datum vernietigde de Raad van State dat verbod. Met die beslissing in het achterhoofd lag de weg voor een vondelingenschuif open, maar niets blijkt minder waar.

Huidig burgemeester van Evere, Ridouane Chahid (PS), gaf in eerste instantie aan de opening van een vondelingenschuif niet te willen tegenhouden. Hij vroeg naar eigen zeggen onmiddellijk adviezen aan bij de bevoegde instellingen voor kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Daardoor veranderde zijn mening. “De adviezen waren negatief. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het gebouw in kwestie momenteel niet beantwoordt aan de stedenbouwkundige voorwaarden voor dit soort activiteiten", reageert de burgemeester van Evere.

Bovendien kon persagentschap Belga uit briefwisselingen tussen het parket en de burgemeester waarnemen dat het gebruik van de vondelingenschuif een strafbaar feit kan inhouden, voor zowel ouder als vereniging.

Teleurstelling

Nu de vondelingenschuif in Evere definitief van de baan is, zijn ze bij vzw Corvia duidelijk teleurgesteld. “De gemeente zal ons nooit toestemming geven en vindt altijd wel een andere reden”, vertelt Aline Duportail, woordvoerster van de vzw, aan La Dernière Heure. “Nu denken we erover na om naar een andere gemeente in Brussel te verhuizen."

Of de vondelingenschuif in een andere gemeente wel welkom is, zal uit de toekomst moeten blijken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?