Voor het eerst in kwarteeuw opnieuw das in Zoniënwoud

Voor het eerst in 24 jaar, is er opnieuw een das gezien in het Zoniënwoud. In 2007 werden er nochtans vier overleden dassen geregistreerd langs de E411 en de Ring.

Dat deed vermoeden dat er dassen zaten in het bos, maar de van nature schuwe beestjes laten zich zelden zien. Het beeld is vastgelegd door een observatiecamera voor wilde dieren die zich in het Brusselse deel van het woud bevindt.

Dassen behoren tot de familie van de marterachtigen, net zoals de bunzing, de steenmarter en de wezel. Het dier is te herkennen aan zijn wit-zwart gestreepte kop en is vooral ’s nachts actief.

De das is goed vertegenwoordigd in Wallonië en zakt nu opnieuw af naar het Brabants plateau. De kans dat de das zich opnieuw blijvend vestigt in het Zoniënwoud is reëel. Enkele jaren geleden keerde ook het everzwijn terug naar het woud.

Ecorasters
De voorbije jaren werd er steeds minder wild aangereden in de buurt van het Zoniënwoud. Er werd flink geïnvesteerd in ecotunnels en ecorasters. 

Het Life+Ozon-project begon deze week nog met de aanleg van 24 kilometer ecoraster dat ongevallen met dieren moet voorkomen. Het project wil de verschillende delen van het Zoniënwoud verbinden. Het bos is namelijk versnipperd door grote verkeersassen zoals de E411, de Ring en de spoorweg Brussel-Namen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook