Voor het eerst in zeven weken opnieuw contact tussen Vandecasteele en zijn familie

Februari 2023: affiches van Amnesty International in de Brusselse straten pleiten voor de vrijlating van voormailig NGO-medewerker Olivier Vandecasteele uit de gevangenis in Iran Februari 2023: affiches van Amnesty International in de Brusselse straten pleiten voor de vrijlating van voormailig NGO-medewerker Olivier Vandecasteele uit de gevangenis in Iran
© Peter Dhondt/BRUZZ
| Affiches van Amnesty International in de Brusselse straten pleiten voor de vrijlating van voormailig NGO-medewerker Olivier Vandecasteele uit de gevangenis in Iran.
© Peter Dhondt/BRUZZ
| Affiches van Amnesty International in de Brusselse straten pleiten voor de vrijlating van voormailig NGO-medewerker Olivier Vandecasteele uit de gevangenis in Iran.

De familie van Olivier Vandecasteele heeft maandag opnieuw kort contact met hem gehad via de telefoon. Het was de eerste keer in zeven weken dat ze nieuws kregen van de ngo-medewerker die al meer dan een jaar wordt vastgehouden in een Iraanse gevangenis. Hoewel het Grondwettelijk Hof begin maart groen licht gaf voor een mogelijke gevangenenruil is zijn situatie er nog niet op verbeterd.

Na een kort telefonisch gesprek met zijn familie kon de vertegenwoordiger van de Belgische ambassade in Iran op bezoek bij Vandecasteele onder toezicht van meerdere bewakers. Dat onderhoud duurde ongeveer twintig minuten en werd opnieuw volledig gefilmd.

Vandecasteele zit al 384 dagen in complete isolatie in een Iraanse cel. De erbarmelijke omstandigheden eisen fysiek hun tol maar ook "het uitblijven van enig perspectief betreffende zijn eventuele terugkeer naar Belgiƫ weegt zwaar", zo schrijft de familie in een persbericht. Toch kwam hij "strijdlustig" over.

Tijdens het gesprek kon de familie Olivier op de hoogte brengen van de grote golf van steun die hij krijgt van de Belgische en Europese bevolking. Intussen tekenden meer dan 315.000 mensen de petitie voor zijn vrijlating. "Hij was daardoor erg ontroerd en het gaf hem zichtbaar moed", klinkt het. "Hij bedankte van harte de bevolking voor de vele initiatieven."

Het Grondwettelijk Hof oordeelde twee weken geleden dat de Irandeal niet indruist tegen de Grondwet. Dat is goed nieuws voor Vandecasteele, al is er in ons land ook protest tegen die overeenkomst, omdat wordt gevreesd voor een ruil tegen een Iraniƫr die is veroordeeld voor zijn aandeel in een verijdelde aanslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?