| Toeristen maken een foto van het Koninklijk Paleis.

Voorgevel Koninlijk Paleis na tien maanden opnieuw bevrijd van stellingen

JP
© BRUZZ
14/12/2023

De voorgevel van het Koninklijk Paleis op het Paleizenplein is opnieuw zichtbaar nadat de stellingen er deze week werden weggehaald. De werkzaamheden zijn nog niet volledig afgerond, maar toeristen maakten donderdag al dankbaar gebruik van de mogelijkheid om deze trekpleister opnieuw te fotograferen.

Een paar toeristen poseren voor het Koninklijk Paleis. Een ander filmt, al wandelend, het volledige gebouw terwijl ze passeert. Of ze het mooi vindt? "Zeker, zoals Europese gebouwen vaak zijn," zegt ze.

Even verderop heeft iemand zijn smartphone op een statief gemonteerd voor een live video. Het is duidelijk: het Brusselse monument dat zo'n tien maanden, sinds maart 2023, in de stellingen heeft gestaan, schittert weer in volle glorie.

Voor de Griekse Manos, die in Brussel familiebezoek combineert met sightseeing, stond het Koninklijk Paleis bovenaan zijn lijstje. "Prachtig", al vindt hij het jammer dat hij het paleis niet vanbinnen kan bezichtigen. Het architectonische pronkstuk – ook de voornaamste werkplaats van de koning – opent alleen in de zomermaanden voor het grote publiek.

Tien maanden in de stellingen

De renovatiewerken van het paleis startten in maart 2023. Tien maanden was de voorgevel verstopt achter stellingen. Een deel werd eerder al verwijderd, deze week volgt het tweede stuk.

De renovatiewerken dienden om het gebouw op te frissen. Denk aan de stenen balustrades en trappen, de tuinmuren, de hekken en poorten. Maar de restauratie van de gevels heeft ook als doel het gebouw energiezuiniger te maken. De paleiswoordvoerder laat weten dat ook de ramen, zo'n 700 in totaal, nog dubbel glas krijgen.

Terwijl de werkzaamheden aan het hoofdgebouw afgerond zijn, wordt er nog verder gewerkt aan de twee zijkanten en het bijgebouw aan de Hertogstraat, net als de hekken van de voortuin. Ook het grootste deel van de binnengevels en de ramen moet nog gebeuren. De reiniging en de restauratie van de tuinmuur aan het Troonplein start later.

De resterende werkzaamheden duren nog zeker tot de zomer van 2024, laat mediadirecteur Xavier Baert van het Koninklijk Paleis weten.

Bekijk hier de beelden:

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni